bíbor szuhar

A bíbor szuhar (Cistus x purpureus) bemutatása, gondozása

bíbor szuhar

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: xlibber

A bíbor szuhar vagy bíbor bodorrózsa (Cistus x purpureus) kb. 1 méteres maximális magasságot elérő, kissé fagyérzékeny évelő örökzöld cserje, mely a mediterrán vidékeken őshonos. Hazánkban még nem számít igazán ismert vagy népszerű növénynek, pedig különleges szépségével bármelyik kert igazi nyári ékessége lehet.

Levélzetét alsó felükön szőrözött, hullámos vagy visszahajló szélű hosszúkás levelek alkotják. Gyűrt hatású, rózsaszín vagy fehér színű, bordó foltokkal díszített virágai a nyár első felében folyamatosan nyílnak.

A bíbor szuhar napos, védett helyen, jó vízelvezető, semleges vagy savas kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben. Tolerálja a tápanyagban szegényebb, kavicsos talajokat is.

Némileg fagyérzékeny, az erősebb fagyok károsíthatják, vagy akár el is pusztíthatják, emiatt főként az ország melegebb vidékein érdemes a kiültetésével próbálkozni, és itt is védett fekvésbe.

Metszeni nem szükséges, elég csak a fagykárt szenvedett hajtásokat eltávolítani. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani dugványozással vagy magról lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: xlibber

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők