ázsiai boglárka

Bejegyzésünkben 4 boglárka (Ranunculus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) bemutatása, gondozása

Az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) alacsony, közepes termetű gumós évelő növény, melyet hazánkban egynyáriként nevelhetünk. A különösen szép virágokkal büszkélkedő növény eredeti élőhelye a mediterrán térség. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező!

ázsiai boglárka

Kép forrása: Pixabay.com

Az ázsiai boglárka fő díszét piros, rózsaszín, sárga, narancssárga vagy fehér színárnyalatban játszó telt vagy szimpla virágai adják, melyek tavasz közepén kezdenek nyílni. A mutatós virágok a szár végén nyílnak, a szárat petrezselyemre emlékeztető levelek borítják.

A virágzás után a növény visszaszárad, ezt követően fel kell szedni és száraz, hűvös helyen tárolni a gumóit.  Nyirkos helyen tárolva a gumók könnyen rohadni kezdenek.

Az ázsiai boglárka ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, jó szerkezetű, jó vízáteresztő talajba ültessük. Szereti, ha földje mindig kicsit nedves, ezért rendszeresen, mértékkel öntözzük.

Az elnyílt virágok eltávolításán kívül más teendőnk nincs vele, ezzel meghosszabbítható a virágzási idő. Szaporítani a gumók szétosztásával és elültetésével lehet.

2. Salátaboglárka (Ranunculus ficaria) bemutatása, gondozása

salátaboglárka

Kép forrása: Pixabay.com

A salátaboglárka (Ranunculus ficaria) alacsony termetű, szőnyeget alkotó, gumós évelő növény, mely a természetben a dombvidéki rétek, valamint a ritkás lomberdők lakója. A kertben fák, cserjék alatti területek beültetésére, esetleg sziklakert díszítésére használhatjuk.

Levélzetét zöld ritkábban bordó színű, szív alakú levelek alkotják. Élénksárga, fényes virágai tavasszal nyílnak. A virágzást követően a növény föld feletti részei visszahúzódnak, elpusztulnak, következő tavasszal hajt csak újra ki.

A salátaboglárka lényegben napostól, az árnyékos fekvésig bármilyen helyre ültethető, ahol a talaj jó vízáteresztő, üde és humuszban, tápanyagokban gazdag. Betegségek nem károsítják, kártevők közül a csigákat és a meztelencsigákat lehet megemlíteni.

Szaporítani tőosztással, a fiókhagymák leválasztásával, valamint magról is lehet.

3. Réti boglárka (Ranunculus acris) bemutatása, gondozása

réti boglárka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AnRo0002

A réti boglárka (Ranunculus acris) kb. 1 méteres maximális magasságot elérő, felfelé törő habitusú, légies hatású rizómás, évelő növény, mely Magyarország nedves rétjein is előfordul. A kertekben nem túl elterjedt növény, pedig a természethű, vadvirágos kertrészek igazi dísze lehet, ez az egyébként mérgező növény.

Levélzetét a kusza szárakon, ritkásan fejlődő kékeszöld árnyalatú, mélyen szeldelt levelek alkotják. Fajtától függően szimpla vagy telt, élénksárga virágai a magasra nyúló szárakon májustól nyílnak.

A réti boglárka napos, világos vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Vízigényes növény, mely szereti, ha talaja nyirkos.

Kártevők jellemzően nem károsítják, betegségek közül a lisztharmat támadhatja meg. Szaporítani magról és tőosztással lehet.

4. Békaboglárka (Ranunculus flammula) bemutatása, gondozása

békaboglárka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aiwok

A békaboglárka (Ranunculus flammula) a boglárkafélék családjába tartozó Közép-Európa szerte gyakori kedves megjelenésű növény.

Természetes környezetében, a nedves élőhelyek, tópartok, pocsolyák lakója. Levélzetét hosszú, lándzsa alakú, világoszöld levelek alkotják. Bájos, élénksárga virágai egész nyáron nyílnak.

A békaboglárka nem túl problémás növény, a hazai teleket is gond nélkül átvészeli.

Ültetési helyéül a kerti tavak, patakok partját, vagy 10cm-es vízmélységet is választhatjuk. Fényigényes növény, világos, valamint tűző napos helyre egyaránt ültethetjük.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: AnRo0002; Wikipédia / Szerző: Aiwok

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők