Geum rivale 'Flames of Passion'

A bókoló gyömbérgyökér (Geum rivale) bemutatása, gondozása

Geum rivale 'Flames of Passion'

Kép forrása: Flickr / Szerző: Patrick Standish / Licence: CC BY 2.0

A bókoló gyömbérgyökér (Geum rivale) Észak és Közép-Európa, Közép-Ázsia és Észak-Amerika területén is őshonos 20-60 cm-es magasságot elérő évelő növény. Természetes élőhelyét a nedves rétek, liget- és láperdők, síklápok, patakpartok, magaskórós társulások jelentik.

A kertészetek nemesített fajtáit forgalmazzák, ezek közül leggyakrabban az élénkpiros virágú Geum rivale ‘Flames of Passion’, valamint a világos, rózsaszínes-narancsos árnyalatú Geum rivale ‘Mai Tai’ fajtával találkozhatunk az üzletekben.

A bókoló gyömbérgyökér kompakt habitusú növény, levélzetét élénkzöld színű, kerekded alakú, fogazott levelek alkotják. Levelei áttelelnek, csak a nagyon erős fagyok hatására veszít levélzetéből.

Kissé bókoló virágai a levelek fölé magasodó virágszárakon nyílnak, fajtától függően a tavasz végétől, az ősz elejéig terjedő időszakban.

Ültetési helyéül, napos, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk. Jól mutat évelőágyásba ültetve. Talajok közül a jó vízgazdálkodású, jó tápanyag-ellátottságú talajokat szereti leginkább.

Növekedési és virágzási időszakban, mértékkel öntözzük, túlöntözni nem kell. Érdemes 2-3 évente tőosztással megújítani a növényt.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Patrick Standish / Licence: CC BY 2.0

Források: Wikipédia; Gardeners World; MyGardenLife

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők