bonsai

A bonsai nevelés hagyománya

bonsai

Kép forrása: Pixabay.com

A bonsai őshazája Japán, ahol ezeket a miniatűr fákat, melyek a természet és az ember harmóniájának szimbólumai, a meditáció eszközeként használták már kétezer évvel ezelőtt is.

A bonsai szó jelentése nagyon leegyszerűsítve tálban nevelt fa. Ezek a rendkívül különleges megjelenésű fácskák, nem egy fa fiatal változatai, hanem a gondozás során kis méretben tartott növények.

Japánban a bonsai fák neveléséhez szabadföldi növényeket, fenyőket, tölgyeket választottak alanyul, melyek egész évben a szabadban kaptak helyet. Innen érkeztek az első bonsai fák Európába, ahol a kezdő bonsai-kertészeket eleinte nem sok sikerélmény érte, mivel a lakásba bevitt fácskák rövid idő múlva elpusztultak.

bonsai

Kép forrása: Pixabay.com

Ezek a kudarcok sarkalták a bonsai-szakembeket arra, hogy olyan növényfajokat keressenek, melyek alkalmasak bonsai nevelésre és jól érzik magukat a lakásban is. Így esett a választásuk a szobanövényként is nevelhető mediterrán, trópusi és szubtrópusi növény fajokra.

A kertészetek és bonsai fák forgalmazására specializálódott üzletek kínálatában számos az előbbi kategóriákba tartozó bonsai fával találkozhatunk, kezdésként azonban érdemes az egyszerűbben kezelhető fajok közül választani. Ilyenek például a fikusz fajokból nevelt bonsai fácskák, a Ficus microcarpa, a Ficus retusa és a Ficus benjamina bonsai változatai.

A bonsai fák gondozása

bonsai

Kép forrása: Pixabay.com

A bonsai igényeit meghatározza, hogy az adott növény milyen éghajlatú területről származik, illetve milyen igényei vannak a nem bonsai-ként nevelt változatnak, így ezekről érdemes mindig tájékozódni, akár már a vásárlást megelőzően is, annál is inkább mivel egy bonsai fácska nem olcsó mulatság.

Vannak azonban általános érvényű gondozási tanácsok is, melyeket bármilyen bonsai gondozása esetén érdemes betartanunk, ezek részben arra vezethetők vissza, hogy minden bonsai kicsi edényben, kevés ültető közegben van.

Az előbbiek miatt a bonsai földje hamar kiszárad, és a tápanyag tartalma is hamar kimerül. A bonsai fák, gyakori öntözést igényelnek, ugyanakkor semmiképp se álljanak a vízben, érdemes reggel vagy kora este öntöznünk. Az öntözésre jó megoldás, ha kiemeljük a növényt a cserépből, vízbe merítjük, és addig hagyjuk ázni, míg bugyborékol a víz.

bonsai

Kép forrása: Pixabay.com

Miután kiemeltük a vízből, hagyjuk, hogy kicsepegjen a felesleges nedvesség és csak ezután kerüljön vissza a növény a cserepébe. A bonsai érzékeny arra is, hogy milyen vízzel öntözzük. Az öntözéshez szobahőmérsékletű, szénsavmentes ásványvizet vagy esővizet használjunk.

A bonsai folyamatos tápanyag utánpótlást igényel, ehhez érdemes a bonsai fák számára kifejlesztett bonsai tápoldatot használni, elegendő, ha havonta tápoldatozzuk. Érdemes a növényt évente átültetni, ha a növény tartja a méretét, akkor nem kell nagyobb tálba ültetni. Az átültetéshez bonsai földet válasszunk.

Az átültetéshez kapcsolódó művelet a gyökerek óvatos metszése, melyhez bonsai ollót kell használni. Nem csak a gyökerek metszése, hanem az ágak óvatos alakítása is hozzátartozik a bonsai fákkal kapcsolatos tennivalókhoz.

Amiről még nem tettünk említést, az az, hogy milyen helyen érdemes a bonsai fát tartani. Általánosságban elmondható, hogy ha a bonsai fácska helyéül világos, ugyanakkor a fűtőtestektől távoli helyet választunk a lakásban, akkor nem hibázhatunk nagyot.

A fentiekből látható, hogy a bonsai gondozása nem tartozik a legegyszerűbb elfoglaltságok közé, ugyanakkor, ha mélyebben is beleássuk magunkat a témába, elolvassuk a szakoldalak, forgalmazók tanácsait, akkor elsajátítható és igazán kellemes időtöltés válhat belőle.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Oázis Kertészet – Bonsáiok tízparancsolata; Halina Heitz – Szobanövények

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények