bőrlevél

Ebben a cikkünkben 2 bőrlevél (Bergenia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) bemutatása, gondozása

A bőrlevél vagy szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) Közép-Ázsiában őshonos alacsony termetű évelő növény. Európa szerte, így hazánkban is nagyon kedvelt növény igénytelensége miatt.

bőrlevél

Kép forrása: Flickr / Szerző: pittigliani2005 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Hatalmas szív alakú, feltűnő erezetű fényes leveleivel, valamint a bordós színű száron hozott ciklámen színű virágaival igazán pompás látvány. Kedves virágzatát már tavasszal megcsodálhatjuk.

A bőrlevél szinte minden fényviszony mellett szépen fejlődik, bár leginkább világos helyen pompázik, árnyékos, félárnyékos helyen is jól boldogul.

Tápanyag és vízigénye is alacsony, öntözés nélkül, tápanyagban szegény talajban is növekedik és virágzik. A száraz növényi részek tavaszi levágásán kívül más teendőnk nem akad vele. Szaporítani tőosztással lehet.

2. Vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia) bemutatása, gondozása

vaskoslevelű bőrlevél

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

A vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia) Északnyugat-Kínában és Szibériában őshonos, rendkívül egyszerűen nevelhető, talajtakaróként is ültethető évelő növény, mely hatalmas leveleivel, valamint virágaival is kertünk dísze lehet.

Jól mutat a kert árnyékosabb részeiben is. Nagyméretű, bőrszerű, húsos kanál formájú levelei félörökzöldek, a hidegebb hónapokban bronzos, bordós árnyalatot kapnak. A rózsaszín különböző árnyalataiban játszó bugás virágzatai, a vaskos szárak tetején nyílnak kora tavasszal.

A vaskoslevelű bőrlevél félárnyékos helyen, jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Az átmeneti szárazságot tolerálja, tartósan száraz időszakokban érdemes mérsékelten öntözni.

Az elszáradt illetve a téli fagyok által károsított növényi részeket tavasszal távolítsuk el. Bár nem kényes növény, időnként károsíthatják a házas és a házatlan csigák, valamint a levélfoltosodás is.

Néhány évente tőosztással érdemes megfiatalítani. Szaporítani szintén ezen a módon lehet tavasszal vagy ősszel.

Képek forrása: Flickr / Szerző: pittigliani2005 / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők