közönséges boróka

A közönséges boróka (Juniperus communis) bemutatása, felhasználása

közönséges boróka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik

A közönséges boróka (Juniperus communis) a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld. A hazai kertekben kedvelt szoliter növény, szép formája, és jó szárazságtűrő képessége miatt is. Illata nagyon kellemes, felhasználni kékesfekete termését, bogyóit lehet.

A boróka bogyót leginkább fűszernövényként, gyógyászati célra, valamint borókapárlat készítésére, és alkoholos italok ízesítésére használják fel. Aromás illata miatt, illatszerek valamint rovarriasztó szerek gyártásához is alkalmazzák.

Fűszerként szárított vagy friss bogyójával, őrölve vagy egészben is ízesíthetünk húsételeket, vadhúsokat, valamint füstölésre is használhatjuk.

A borókabogyó gyűjtése

A termés két év alatt, viszonylag lassan fejlődik ki és válik éretté, betakarítani, a második évben nyár végén lehet, ami a boróka, szúrós ágai miatt nem egyszerű feladat. Jó módszer a termés bottal való leverése, ami a földről már könnyen összeszedhető.

A közönséges boróka gyógyhatása

A közönséges boróka friss termése C-vitaminban gazdag, emellett illóolaj és flavonoid tartalma is jelentős. Légzőszervi megbetegedések kezelésére, elsősorban teakeverékként használják. Kezelhetők vele az emésztési panaszok, húgyúti fertőzések. Étvágyjavító hatása is ismert.

Erős vizelethajtó hatása van, emiatt csak mértékkel, az orvosi előírások szerint használjuk. Terhesség alatt szintén körültekintően kell adagolni.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik