borostyán

A borostyán bemutatása és felhasználása

borostyán

Kép forrása: Pixabay.com

A borostyán kúszó növekedésű örökzöld növény, mely Ázsia és Európa szerte gyakori. Jó árnyéktűrő képességű örökzöld, a kertbe főként talajtakaróként, és kerítésre, falra való felfuttatásra ültethetjük. Jellegzetes 3 vagy 5 részre tagolt levelei, télen is szépen díszítenek.

A borostyán felhasználási lehetőségei közül, főként kerti kúszó növényként való ültetés jelentős, igaz a hagyományos népi gyógyászatban gyógynövényként is használják. Gyógyászati célra a növény levelét és virágos hajtását gyűjtik.

Bár, használható gyógyászati célra, körültekintően kell adagolni, mivel nagyobb mennyiségben mérgező hatású, szaponin tartalma miatt. A belőle készített teát, gyerekeknek, és terheseknek sem javasolt fogyasztani.

A borostyán gyógyhatása

A borostyánt régen epe, máj és lép betegségek, gyulladások és reuma kezelésére használták teaként fogyasztva. A belőle készített borogatással elsősorban a különféle bőrproblémákat, valamint idegfájdalmakat, és visszérgyulladásokat orvosolták.

Napjainkban főként a légúti betegségek, asztma, köhögés és hurut csillapítására alkalmazzák, külsőleg felhasználva vírus és gombaölő hatással rendelkezik.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Fitoterápiakalauz; Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik