borostyán

A borostyán (Hedera) nemzetségbe 17 fajt sorolunk, melyek jellemzően örökzöld kúszónövények. Bejegyzésünkben 5 borostyán (Hedera) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Erdei borostyán (Hedera helix) bemutatása, gondozása

Az erdei borostyán (Hedera helix) kúszó növekedésű, örökzöld növény, mely Európa nagy részén, valamint Délnyugat-Ázsiában is őshonos.

borostyán

Kép forrása: Pixabay.com

Kiválóan alkalmas kerítések, épületek, fák, befuttatására, valamint talajtakaró növényként is megállja a helyét, mivel támaszték híján a talajt fedi be.

Levélzetét karéjos levelek alkotják, melyek a fajtától függően egyszínű zöldek, valamint többszínű, mintásak is lehetnek. Ernyős virágzata kicsi, zöldessárga virágokból áll, melyek késő nyáron és kora ősszel nyílnak.

Virágai nektárban gazdagok, méheket és más rovarokat vonzanak a kertbe. A virágzást követően fejlődnek ki sötétkék bogyós termései.

A kertészetek kínálatában a borostyán számos fajtájával találkozhatunk, az alábbi fajtákat vásárolhatjuk meg a leggyakrabban:

  • Hedera helix ‘Arborescens’: levélzetét sötétzöld színű, fényes felületű levelek alkotják.
  • Hedera helix ‘Erecta’: különleges külsejű, oszlopos borostyán fajta, hajtásai felfelé állnak. Fényes felületű levelei sötétzöld színűek, szabályos átellenes állásúak.
  • Hedera helix ‘Glacier’: sötétzöld alapon, krém-fehér színnel szegélyezett levelű borostyán fajta.
  • Hedera helix ‘Gold Child’: levelei szürkészöld alapon, sárga színnel szegélyezettek.
  • Hedera helix ‘Goldheart’: levélzetét sötétzöld színű levelek alkotják, a levelek közepe aranysárga színű.
  • Hedera helix ‘Hibernica’: levelei élénkzöld színűek és fényesek.
  • Hedera helix ‘Profesor Seneta’: levélzete nagyméretű, sötétzöld, krém-sárga árnyalattal márványozott levelekből áll.
  • Hedera helix ‘Woerner’: nagyméretű levelei sötétzöld színűek, fényes felületűek.

A borostyán, napostól az árnyékosig bármilyen fekvésbe ültethető, legjobban a félárnyékos helyet szereti. Napos helyen fontos, hogy rendszeresen öntözzük, különösen a szárazabb időszakokban.

Talajok közül legjobban a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag üde talajokat kedveli, de átlagos kerti talajokban is szépen fejlődik.

Növekedése az ültetés évében lassú, később azonban megindul, olyannyira, hogy szükséges lehet metszéssel kordában tartani. Szaporítani nagyon egyszerűen, dugványozással lehet.

2. Fehér-tarka levelű borostyán (Hedera helix ‘Glacier’) bemutatása, gondozása

fehér-tarka levelű borostyán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

A fehér-tarka levelű borostyán (Hedera helix ‘Glacier’) örökzöld, kúszó növény, mely talajtakaróként, valamint falakra, kerítésekre futtatva is rendkívül mutatós.

Levélzetét karéjos, zöld és fehér színben pompázó levelek alkotják. Levélzetén kívül a virágzást követően kifejlődő, fekete terméseivel is díszít. Ha szeretnénk felfuttatni, akkor egymástól kb. fél méterre ültessük a töveket. Akár 4-5méteres magasságig is felfuttatható.

A fehér-tarka levelű borostyán viszonylag egyszerűen nevelhető, növény, mely bármilyen fényviszony mellett szépen fejlődik. Napos, félárnyékos és árnyékos helyre egyaránt ültethetjük.

A talaj típusára nem különösebben kényes, viszont szereti, ha földje nedves. Főleg nyáron, melegebb száraz időszakokban érdemes öntözni.

3. Szobaborostyán (Hedera canariensis) bemutatása, gondozása

Hedera canariensis

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A szobaborostyán (Hedera canariensis) az aráliafélék családjába tartozó Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos növényfaj, kereskedelemben nemesített fajtáit forgalmazzák.

Világos vagy félárnyékos helyet, egész évben szobahőmérsékletet, télen hűvösebbet kíván. Tarka levelű változatokat ne tartsuk 15 foknál alacsonyabb hőmérsékleten.

Minél tarkább egy borostyán levele annál naposabb, és melegebb, minél zöldebb, annál árnyékosabb és hűvösebb helyet igényel.

Öntözése során használjunk szobahőmérsékletű vizet, tél kivételével tartsuk minden évszakban enyhén nedvesen, télen kevesebb vizet kapjon. Tápoldatozása mérsékelt töménységű tápoldattal történjen kéthetente márciustól augusztusig.

Fűtött szobában gyakran permetezzük, és gondoskodjunk a közvetett párásításról. Átültetni évente szükséges B virágföldbe.

Szaporítása vízben, vagy földben könnyen gyökerező fejdugvánnyal történik, a bokrosabb hatás miatt, egy cserépbe több fiatal növény kerüljön.

4. Algériai borostyán (Hedera algeriensis) bemutatása, gondozása

algériai borostyán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes

Az algériai borostyán (Hedera algeriensis) Észak-Afrikában őshonos, gyors növekedésű örökzöld kúszónövény, melyet főként talajtakaró növényként érdemes ültetni Magyarországon.

A kertészetek leggyakrabban tarka levelű változatát forgalmazzák, melynek levelei sötét szürkészöld árnyalatúak, fehér szegéllyel. Sárgás színű, gömb formájú, méhcsalogató virágai ősszel nyílnak.

Az algériai borostyán napos, világos vagy félárnyékos védett helyen, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben.

A fagyokat bizonyos szintig bírja, de érdemes takarással óvni, és mindenképp védett fekvésbe ültetni. A hideg, téli hónapokat leszámítva, bármikor visszavághatjuk. Kártevők közül időnként a pajzstetvek és a takácsatkák károsíthatják. Szaporítani dugványozással lehet.

5. Kaukázusi borostyán (Hedera colchica) bemutatása, gondozása

kaukázusi borostyán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A kaukázusi borostyán vagy kolkhiszi borostyán (Hedera colchica) örökzöld kúszónövény, mely a Kaukázus vidékén őshonos. Támasztékra könnyedén felfuttatható, támaszték nélkül talajtakaró növényként ültethető a kertbe.

Az alapfaj levélzetét szív alakú, bőrnemű, sötétzöld színű levelek alkotják, de a kertészetekben számos tarka levelű változat is kapható. Az idősebb példányok az ősz folyamán kellemes illatú, de nem túl mutatós virágokat hoznak, melyek igazi méhcsalogatók.

A kaukázusi borostyán árnyékos, félárnyékos helyen, szinte bármilyen nem túlságosan kötött talajba ültetve szépen fejlődik. Nem túl igényes növény, mely tolerálja a szárazságot is. Az árnyékot kimondottan szereti, tövét ne ültessük napos helyre.

Metszeni alapvetően nem szükséges, elég csak akkor, ha szeretnénk egy kicsit megzabolázni. Betegségek közül a levélfoltosodás, kártevők közül a levéltetvek károsíthatják időnként. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes; Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek