illatos boroszlán

Bejegyzésünkben 3 boroszlán (Daphne) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Illatos boroszlán (Daphne odora) bemutatása, gondozása

Az illatos boroszlán (Daphne odora) kb. 1,5 méteres magasságot elérő, lassú növekedésű, tömött habitusú, sűrű ágrendszerű örökzöld cserje, mely mérete, valamint dekoratív virágai miatt, az előkert igazi dísze lehet.

illatos boroszlán

Kép forrása: Flickr / Szerző: mama hiro / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Levélzetét sötétzöld színű, fényes felületű, bőrszerű, tojásdad alakú levelek alkotják. Rózsaszín árnyalatú, illatos virágai kora tavasszal nyílnak.

Az illatos boroszlán félárnyékos helyen, jó vízelvezető képességű, tápanyagban gazdag, semleges kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben. A szárazabb periódusokban öntözést igényel, főként a fiatal növényeknél figyeljünk erre oda.

Gondozása során viseljünk kesztyűt, mivel a növény bőrirritáló toxikus anyagokat tartalmaz!

Metszeni a virágzás után lehet, ha szükségét érezzük, hogy alakítsuk. Az átültetést, bolygatást nem viseli jól. Szaporítani dugványozással és bujtással is lehet.

2. Babérboroszlán (Daphne laureola) bemutatása, gondozása

babérboroszlán

Kép forrása: Flickr / Szerző: Luke McGuff / Licence: CC BY-ND 2.0

A babérboroszlán (Daphne laureola) kistermetű örökzöld cserje, mely a mediterrán térség hegyvidékeitől Kis-Ázsiáig, valamint a Krím félszigetig előfordul. Magyarországon is találkozhatunk a Bakonyban ezzel a védettséget élvező növénnyel.

Jól illik a természetes, ligetes hatású kertrészekbe, de akár előkertbe is ültethetjük. A növény levélzetét hosszúkás, bőrnemű, kihegyezett végű levelek alkotják, melyek a ritkásan elágazó ágakon szórtan állnak.

Kicsi, sárgászöld, enyhe illatú virágai tavasszal nyílnak, néha már a tél végén elkezdenek díszíteni virágfürtjei, melyek nektárja vonzza a méheket.

A babérboroszlán félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, átlagos tápanyagtartalmú, humuszos talajba ültetve fejlődik legszebben. Szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, emiatt rendszeres öntözést igényel, valamint nagyon hasznos lehet, ha mulcsozást is alkalmazunk.

Az átültetést rosszul bírja, ezért lehetőség szerint végleges helyére ültessük. Metszeni nem szükséges, elég csak a beteg vagy elhalt hajtásokat eltávolítani. Gondozása során viseljünk kesztyűt, mivel a növény tejnedve, valamint a termések magjai is bőrirritáló hatásúak.

Betegségek közül a szürkepenész, kártevők közül a levéltetvek károsíthatják. Szaporítani dugványozással lehet.

3. Színváltó boroszlán (Daphne tangutica) bemutatása, gondozása

színváltó boroszlán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: peganum

A színváltó boroszlán (Daphne tangutica) közepes, magas termetű, kompakt növekedésű, örökzöld cserje, mely Délkelet-Ázsiában őshonos.  Természetes hatású ligetes kertrészekbe, vagy akár sziklakertekbe is ültethető.

Felfelé törő, szürke vagy világosbarna ágain, bőrszerű, fényes felületű, sötétzöld színű levelek sorakoznak. Tavasszal nyílnak bimbós állapotban mályvaszínű, kinyílva fehér, négyszirmú virágai.

A tompalevelű boroszlán és kansui boroszlán néven is ismert növény napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, humuszban gazdag, egyéb szempontból átlagos kerti talajba ültetve fejlődik szépen.

Kissé fagyérzékeny, ezért télen célszerű takarással óvni, valamint ültetésekor védett helyet választani a számára. Az átültetésre kényes, azonban a kártevőkkel és betegségekkel szemben elég ellenálló.

Szaporítani dugványozással és oltással lehet. Gondozása és szaporítása során viseljünk kesztyűt, mivel tejnedve mérgező hatású!

Képek forrása: Flickr / Szerző: mama hiro / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Luke McGuff / Licence: CC BY-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: peganum

Forrás: Botanikaland – Babérboroszlán

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek