tagetes erecta
tagetes erecta

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ray Cui / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A büdöske vagy bársonyvirág a vidékies hangulatú kertek egyik elmaradhatatlan egynyári virága. Kisvirágú, nagyvirágú fajtái, valamint hibridjei roppant ellenállóak, jól bírják a tűző napot, a szárazságot, sőt még a tápanyagban szegényebb talajt is.

Amellett, hogy élénk színű virágaival bármelyik virágágyást feldobja, a büdöske rendkívül hasznos növény is. A fonalférgeket hatékonyan tartja távol gyökérzete, virágzata pedig a levéltetveket pusztító fátyolkát és zengőlegyet csalogatja. Föld feletti részei, elűzik a liszteskét, uborka és krumplibogarat, a káposztalegyet és a kukorica bagolylepkét is.

A büdöske szaporítása magról

tagetes erecta

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Szaporítani nagyon egyszerűen lehet magvetéssel. Beltérben már márciusban elkezdhetjük előnevelni a palántáit, ezeket a palántákat májusban ültethetjük ki a szabadba.

Áprilisban és májusban, már végleges helyére is vethető. Magjait 1-2cm mélyre vessük el, ha több sorban vetjük, akkor a sorok között, hagyjunk legalább 15cm távolságot.

A csírázás ideje 1-2hét. Ha túl sűrűn vetettük, illetve túl sűrűn kelt a büdöske, akkor ritkítsuk 20cm-es tőtávolságra, a kiszedett növényeket pedig ültessük el máshova.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Ray Cui / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Vetőmag Webáruház

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert