burkwood-illatcserje

A burkwood-illatcserje (Osmanthus x burkwoodii) bemutatása, gondozása

burkwood-illatcserje

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A burkwood-illatcserje (Osmanthus x burkwoodii) hibrid eredetű illatcserje faj, mely örökzöld lombjával, valamint virágaival lehet kertünk dísze.

Levélzetét ovális alakú, vaskos, enyhén fogazott szélű, sötétzöld színű levelek alkotják. Kellemes illatot árasztó, hófehér, tölcséres virágai tavasszal nagy tömegben nyílnak. Ovális, sötétkék vagy fekete színű termései is van, de ezek ritkán fejlődnek ki.

A burkwood-illatcserje napos, világos, védett helyen, jó vízelvezető, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Az egyéb talajokat is tolerálja, ha azok jó vízelvezető képességűek. Félárnyékos fekvésben is megél, azonban ilyen helyen virágzása sokkal gyérebb.

Kissé fagyérzékeny növény, emiatt fontos, hogy védett helyre ültessük. Átlagos vízigényű növény, a fiatal példányokat rendszeresen kell öntözni, az idősebb, kifejlett növények átvészelik a szárazabb periódusokat.

Ha szeretnénk metszéssel alakítani, azt a virágzást követően tehetjük meg. Nem kötelező metszeni, elég eltávolítani a beteg vagy elhalt hajtásokat. Kártevők és betegségek jellemzően nem károsítják. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek