buxus
buxus

Kép forrása: Pixabay.com

A buxus vagy puszpáng, metszéssel jól alakítható, egyszerűen nevelhető örökzöld növény. Bár nem túl igényes, sajnos nem teljesen problémamentes növény, kártevője a selyemfényű puszpángmoly miatt. Ha szeretnénk a buxust szaporítani, akkor azt a nyár első felében dugványozással tehetjük meg.

A puszpáng dugványozása

Dugványokat készíthetünk a levágott ágvégekből, valamint a nagyobb, vastagabb ágakból is. Utóbbiakat, közvetlenül a kertben duggatjuk.

A dugványozáshoz edényre, kb. 7 cm-es ágvégekre, valamint lazább szerkezetű ültetőközegre, és gyökereztető hormonra van szükség. A levágott ágvégekről szedjük le a legalsó leveleket, és mártsuk őket gyökereztető hormonba.

buxus

Kép forrása: Pixabay.com

Ültessük el a hajtásokat, a laza szerkezetű földdel töltött edénybe, és öntözzük meg őket. Fedjük le fóliával, és keressünk az edény számára árnyékos helyet. Biztosítsunk megfelelő páratartalmat és nedvességet a gyökeresedés ideje alatt.

A nagyobb ágakat a kertben, egy sorba ültessük el, és tartsuk nedvesen. Ezek a nagyobb dugványok lassabban eresztenek gyökeret.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert