buzogányvirág

A buzogányvirág bemutatása

A buzogányvirág (Dieffenbachia) a kontyvirágfélék családjába tartozó Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékein gyakori mérgező növény.

Magyarországon régóta kedvelt szobanövény, melynek fő díszét nagyméretű, mintás levelei adják. A levelek mintázata rendkívül változatos az adott fajtától függően.

A buzogányvirág minden része mérgező hatású, nedve pedig irritálja a bőrt és a nyálkahártyát. Mindenképpen olyan helyet keressünk számára, ahol kisgyerek, vagy háziállat nem férhet hozzá, és gondozása során is járjunk el körültekintően.

Átültetése, illetve szaporítása során is használjunk kesztyűt, és alaposan mossunk kezet!

A buzogányvirág igényei, gondozása

A buzogányvirág a világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet kedveli. Túl sötét helyen mintás levelei visszazöldülnek. A huzatot és a hőmérséklet-ingadozást kerülni kell, egész évben meleg, télen is 18 fokos hőmérsékleten érzi jól magát.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Vízigénye és tápanyagigénye átlagosnak mondható. Télen kevesebbet öntözzük, egyéb évszakokban tartsuk mindig nedvesen a földjét.

Az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk. Tápoldatozni elég kéthetente a nyári hónapokban, egyéb időszakokban elhagyható a tápoldatozás.

Szereti, és igényli is a párás levegőt, ezért gyakran permetezzük vízzel a leveleit, vagy gondoskodjunk a közvetett párásításról, állítsuk vízzel és kaviccsal töltött tálcára a cserepét.

Átültetés, szaporítás

Átültetni kétévente tavasszal lehet B virágföldbe. Az idősebb növények felkopaszodhatnak, ezek visszavágás után újból kihajtanak.

Szaporítása fejdugvánnyal, vagy törzsdarabokkal történik, 25 fokos talajhőmérsékleten fűthető szaporítóágyban. A törzsdarabokat fektessük az ültetőközegre a rügyekkel felfelé.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos helyet válasszunk számára, ahol nincs huzat. Sötét helyen a mintás levelek mintázata kifakul.

Az elhelyezéskor arra is figyeljünk, hogy kisgyerek és háziállat ne férjen hozzá, mivel mérgező, valamint nedve irritálja a nyálkahártyát és a bőrt.

Öntözés: vízigénye átlagos, öntözzük rendszeresen, de mértékkel. Földje legyen mindig kicsit nedves. Télen kevesebb vizet kapjon.

Tápoldatozás: a nyári hónapokban kéthetente tápoldatozzuk, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Párásítás: szereti a párás környezetet, ezért vagy közvetett párásítással, vagy a levelek vízzel való permetezésével biztosítsuk ezt számára.

Átültetés: elég kétévente, tavasszal átültetni. Átültetéséhez B típusú virágföldet használjunk.

Szaporítás: fejdugvánnyal, valamint törzsdarabokkal szaporítható. A törzsdarabokat rüggyel felfelé fektessük az ültetőközegre.

Kép forrása: Shutterstock.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények