tollas celózia

Ebben a bejegyzésben 3 celózia (Celosia) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Tollas celózia (Celosia argentea var. plumosa) bemutatása, gondozása

A tollas celózia, magyarparéj vagy tollas kakastaréj (Celosia argentea var. plumosa) a Föld trópusi területein őshonos, hazánkban egynyári dísznövényként tartott harsány külsejű növény.

tollas celózia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0

Igazán feltűnő látvány tollszerű élénkpiros, sárga és narancs színű virágaival, melyet a lándzsaszerű, sötétzöld levelek ellensúlyoznak.

A nem túl magas, nagyjából 30cm-es magasságot elérő növényt, bokros növekedés jellemzi. A tollas celózia igazi napimádó növény, virágai ilyenkor a legszebbek, virágágyakban vagy napos teraszon egyaránt jól mutat.

Ahogy a celózia bemutatásában utaltunk rá, nagyon szereti a fényt, ezért mindenképpen meleg, és napos helyet keressünk számára. A meleget és a napot szereti, a tartós szárazságot már kevésbé, bár a rövid száraz időszakokat átvészeli.

Vízigénye elég nagy, ezért mindenképpen gondoskodjunk öntözéséről. Kártevők és betegségek szempontjából is könnyű dolgunk van, a celózia ellenálló, ritkán támadják meg kártevők és fertőzések. 

Szaporítása magról történik, a palántákat akkor ültessük ki, ha már elmúlt a fagyveszély.

2. Tarajos celózia (Celosia argentea var. cristata) bemutatása, gondozása

tarajos celózia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Reaperman

A tarajos celózia vagy tarajos kakastaréj (Celosia argentea var. cristata) hazánkban egynyári dísznövényként tartott különleges külsejű bokros növekedésű növény, mely nagyobb kaspóba, konténerbe, valamint szabadföldbe is ültethető.

Igazán feltűnő látvány piros, narancssárga, sárga, vagy bíbor színű kakastaréjra emlékeztető virágaival, melyek a felfelé törő hajtás végén nyílnak és a nyár folyamán hosszan díszítenek.

Levélzetét lándzsaszerű, sötétzöld ritkán sötétbíbor színű levelek alkotják, melyek jól ellensúlyozzák a kissé harsány virágokat.

A tarajos celózia nagyon szereti a fényt, ezért  napos, világos, esetleg félárnyékos helyet keressünk számára, jó vízáteresztő, átlagos talajba ültessük. 

Legszebben akkor fejlődik és virágzik, ha földjét, rendszeres öntözéssel, mindig kissé nyirkosan tartjuk, de tolerálja az átmeneti szárazságot is.

A pangó vizet nem bírja, ennek hatására gyökerei könnyen rothadni kezdenek. Mivel a gombabetegségekre érzékeny, ezért az öntözés során figyeljünk rá, hogy a virágokra és a levelekre ne kerüljön az öntözővízből.

Elszáradt virágainak folyamatos eltávolításával, további virágzásra ösztönözhetjük. Szaporítani magról lehet.

3. Bíbor celózia (Celosia argentea ‘Caracas’) bemutatása, gondozása

bíbor celózia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Diego Menna

A bíbor celózia (Celosia argentea ‘Caracas’) hazánkban egynyári dísznövényként tartott különleges külsejű növény, mely nagyobb kaspóba, konténerbe, valamint szabadföldbe is ültethető.

Igazán feltűnő látvány lila színű virágaival, melyek a felfelé törő hajtás végén nyílnak és a nyár folyamán hosszan díszítenek. Levélzetét lándzsaszerű, sötétzöld levelek alkotják, melyek jól ellensúlyozzák a kissé harsány virágokat.

A bíbor celózia nagyon szereti a fényt, ezért mindenképpen meleg, és napos helyet keressünk számára, jó vízáteresztő, átlagos talajba ültessük. Szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, ezért rendszeres öntözést igényel.

Betegségek és kártevők szempontjából viszonylag ellenálló növény, azonban időnként megtámadják a takácsatkák és a levéltetvek.

Elszáradt virágainak folyamatos eltávolításával, további virágzásra ösztönözhetjük. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Lotus Johnson / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Reaperman; Wikipédia / Szerző: Diego Menna

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények