közönséges cickafark

Ebben a bejegyzésben 3 cickafark (Achillea) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Közönséges cickafark (Achillea millefolium) bemutatása, gondozása

A közönséges cickafark (Achillea millefolium) Ázsia és Európa szerte elterjedt közepes termetű évelő növény, melyet gyógynövényként, nemesített fajtáit kerti dísznövényként használnak.

közönséges cickafark

Kép forrása: Pixabay.com

Szárán lándzsa alakú, hosszúkás levelek sorakoznak, virágai sátorozó bugába rendeződnek. Fehér, narancssárga, piros vagy rózsaszín virágait nyár közepétől, ősz elejéig hozza. Szárított és vágott virágként is jól mutat. Más évelőkkel társítva elsősorban falusias hangulatú kertekbe illik.

A közönséges cickafark víz és tápanyag igényes növény, emellett fényigénye is jelentős. Ültetési helyéül, világos vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk. Talajok közül leginkább a jó vízgazdálkodású, táp dús talajokat kedveli.

Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, főként a szárazabb periódusokban. Folyamatosan távolítsuk el a fonnyadt virágokat, ősszel pedig erősen vágjuk vissza a növényt. Szaporítani magról és tőosztással is lehet.

2. Jószagú cickafark (Achillea filipendulina) bemutatása, gondozása

jószagú cickafark

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mario Kummerer

A jószagú cickafark, sárga cickafark vagy páfránylevelű cickafark (Achillea filipendulina) jellegzetes külsejű, nagytermetű évelő növény. Bokros növekedés, valamint jó télálló képesség jellemzi. Sátorozó, élénksárga virágait egész nyáron hozza, az akár egy méteres szárak végén. Hosszúkás levelei szeldeltek, erősen tagoltak.

Jól mutat csoportosan ültetve, vagy más színű, pl. komplementer színű virágokkal ültetve. Szárított virág kompozíciók készítéséhez is használják, de akár vágott virágként is megállja a helyét.

A jószagú cickafark egyszerűen nevelhető igénytelen növény. Jól bírja a tűző napot, a meleget kifejezetten szereti, nyugodtan válasszunk világos, tűző napos helyet számára.

Talaj tekintetében sem válogatós, bár az átlagos tápanyagtartalmú, jó vízgazdálkodású talajt szereti legjobban. Szaporítani tavaszi magvetéssel, valamint tőosztással is lehet.

3. Kenyérbél-cickafark (Achillea ptarmica) bemutatása, gondozása

kenyérbél-cickafark

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A kenyérbél-cickafark (Achillea ptarmica) magas termetű, rizómával terjedő évelő növény, mely hazánkban is őshonos és védettséget élvez. Természetes élőhelyét a láprétek, magaskórós társulások jelentik.

Levélzetét finoman fogazott, vékony, hosszúkás sötétzöld színű levelek alkotják, melyek a növény felfelé törő szárán sorakoznak. Kicsi fehér virágai, nagyon hosszan, sok esetben egész nyáron díszítenek.

A kenyérbél-cickafark napos, védett helyen, laza szerkezetű, alacsony, vagy átlagos tápanyagtartalmú talajba ültetve fejlődik legszebben. Az átmeneti szárazságot elviseli, de alapvetően átlagos vízigényű növény, mely meghálálja a mérsékelt öntözést.

Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a levéltetvek károsíthatják időnkét. Szaporítani tőosztással a legegyszerűbb, ezzel a módszerrel érdemes néhány évente megfiatalítani.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Mario Kummerer; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők