cikász

A cikász (Cycas revoluta) bemutatása, gondozása

A cikász pálma a cikászfélék családjába tartozó, Délkelet-Ázsia és Japán területéről származó levélzetével díszítő növény. Egyike a Föld legidősebb növényeinek. Szobanövényként a japán cikászt (Cycas revolutaforgalmazzák.

Díszét tömött levélüstöke adja, melyet szárnyalt, kissé éles szélű levelek alkotnak. A cikász tartása során járjunk el körültekintően ugyanis levelei szúrósak, ráadásul a növény mérgező is, ami a kisgyerekekre és kisállatokra veszélyt jelenthet, ha a szájukba veszik.

Elhelyezés, hőmérséklet

Igényei meglehetősen átlagosak, így gondozása sem túl problémás. Nem napos, de világos, nyáron meleg, télen hűvös (12-15fok) környezetet igényel. Ne teleltessük túl meleg helyen, mert az kedvez a kártevők megjelenésének.

Kártevők, betegségek

A pajzstetvek különösen szeretik a meleg, száraz környezetet. Ha megtámadják a pajzstetvek, először próbáljuk meg lemosni őket szappanos vízzel, és keressünk a növény számára hűvös, világos helyet. Ha ez nem válna be, akkor próbálkozzunk rovarölő szerrel.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés során, nyáron tartsuk földjét egyenletesen nyirkosan, télen öntözzük kevesebbet. Hagyjuk földjét időnként részben kiszáradni.

A pangó vizet kerülni kell, mert a gyökerek rothadásához, és ezáltal a növény pusztulásához vezethet. Mérsékelt töménységű tápoldattal tápoldatozzuk tavasztól nyár végéig, a többi évszakban hagyjuk el a tápoldatozást.

Átültetés, szaporítás

Átültetni nem kell túl gyakran, általában 2-5 évente válik szükségessé. Az ültetéshez homokkal kevert C virágföld a legalkalmasabb. Szaporítása nehéz feladat, és hosszadalmas is, 30 fokos talajmelegben, magról történik.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, nyáron meleg, télen hűvös kb. 12-15 fokos helyen tartsuk.

Öntözés: mérsékelten öntözzük, ne öntözzük túl a földjét. A pangó víz hatására rohadni kezdenek a gyökerek.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron mérsékelt töménységű tápoldattal tápoldatozhatjuk.

Átültetés: átültetni csak ritkán kell, általában 2-5 évente. Az ültetéshez homokkal kevert C virágföldet válasszunk.

Szaporítás: szaporítása nehéz és lassú folyamat, magról lehet szaporítani kb. 30fokos talajmelegben.

Betegségek, kártevők: ha télen túl meleg helyen tartjuk pajzstetvek támadhatják meg.

Egyéb tudnivalók: levelei szúrósak, a növény pedig mérgező, így kisállatok és kisgyerekek számára veszélyt jelenthet.

Kép forrása: Dreamstime.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények