Hagymások és évelőkSzobanövények

A ciklámen (Cyclamen) gondozása

borostyánlevelű ciklámen
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: hamon jp

Ebben az írásunkban 3 ciklámen (Cyclamen) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) bemutatása, gondozása

Az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) alacsony termetű, gumós évelő növény, mely Magyarországon, főként az Alpokalja tájain fordul elő és védettséget élvez.

erdei ciklámen

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andrea Schieber / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Levélzetét szív alakú, hosszú levélnyelű, ezüstösen márványozott levelek alkotják. Rózsaszín, lila vagy piros virágai jellemzően júliustól-szeptember végéig nyílnak.  A számára ideális helyen könnyen elszaporodik magjai segítségével.

Az erdei ciklámen félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, laza szerkezetű, humuszban gazdag, semleges vagy savas talajba ültetve fejlődik szépen. Mészkerülő növény, ne ültessük meszes talajba!

Vízigénye átlagos, elég mértékkel öntözni, a túlöntözést kerüljük, fagyok idején ne öntözzük. A téli fagyokat átvészeli, előfordul, hogy ilyenkor lekókadnak a levelei, de ez természetes folyamat, nem kell tőle megijedni.

Szaporítani a gumók tőosztásával és magról lehet.

2. Szobaciklámen (Cyclamen persicum) bemutatása, gondozása

szobaciklámen

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A ciklámen, szobaciklámen vagy perzsa ciklámen (Cyclamen persicum) a kankalinfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékének keleti részéről származó nagyon kedvelt szobanövény, mely nemcsak levélzetével, hanem a megfelelő gondozás mellett, hosszan pompázó virágaival is díszít.

Elhelyezés, hőmérséklet

A világos, de nem napos, egész évben szellős, de nem túl meleg helyet kedveli. Nyáron tegyük szabadba félárnyékos helyre, télen a 15 fok körüli hőmérséklet ideális a számára.

Öntözés, tápoldatozás

A ciklámen igen érzékeny a nedvességre, nyáron legyen mindig kissé nyirkos, de soha nem nedves a földje. A vizet soha ne a gumóra, mindig a földre öntsük. Kéthetente tápoldatozzuk a virágzás előtt és alatt. Virágait ősz végétől hozza, megfelelő gondozás mellett, sokáig virágzik.

Átültetés, szaporítás

Átültetése ősszel B földbe történjen, úgy hogy a gumó egyharmadáig kiálljon a földből, mélyebbre, csak a fiatal palántákat ültethetjük.

Szaporítása minden évszakban lehetséges, magról, fűtött szaporítóágyban 20 fok hőmérsékleten.

A magokat földdel takarjuk. Mivel a fiatal növények nagyon sok fényt igényelnek, ezért célszerű az ültetést februárban végezni, így a palánták fejlődése a fényben gazdag hónapokra esik.

3. Borostyánlevelű ciklámen (Cyclamen hederifolium) bemutatása, gondozása

borostyánlevelű ciklámen

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: hamon jp

A borostyánlevelű ciklámen (Cyclamen hederifolium) alacsony termetű évelő növény, mely Dél-Európában és Törökországban is őshonos.

Levélzetét borostyánra emlékeztető, márványos díszítésű, bőrszerű levelek alkotják, melyek télen is megmaradnak. Jellemzően rózsaszín, nagyon ritkán fehér virágai lekonyulók, magányosan állnak, ősszel nyílnak.

A borostyánlevelű ciklámen egyszerűen gondozható növény, mely félárnyékos, délutáni erős napsugaraktól védett helyen fejlődik legszebben.

Növekedési időszakában rendszeres öntözést, nyirkos talajt igényel, nyugalmi időszakában száraz talajra van szüksége, különben gumói könnyen kirohadnak.

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, bár időnként megtámadják csigák és meztelencsigák. Szaporítani magról lehet, magjait érdemes egy éjszakára beáztatni a vetés előtt.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Andrea Schieber / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Mauricio Mercadante / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: hamon jp

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők