citromfa

Tudnivalók a teleltetéshez

citromfa

Kép forrása: Pixabay.com

A Perzsiából származó citromfa igazi mediterrán hangulatot csempész otthonunkba a nyár folyamán. Ahogy az időjárás hűvösebbre fordul, úgy vállnak egyre kedvezőtlenebbé a körülmények a fény és melegigényes növény számára.

Fagyérzékeny, emiatt teleltetést igényel a Magyarországi éghajlati viszonyok mellett. Még az első fagyok előtt vigyük teleltető helyére.

A teleltetéshez ideális hely

Teleltetési helyként válasszunk világos, kissé párás levegőjű, kb. 10fokos hőmérsékletű helyet. Ha nem biztosítjuk ezeket a feltételeket a citromfa számára, akkor növény ledobhatja a teljes levélzetét. A kismértékű levélvesztés normálisnak számít, ettől nem kell megijedni.

Teendők a teleltetés előtt

Mielőtt teleltető helyére kerülne a növényt, vizsgáljuk át, egészséges-e. Nincsenek-e rajta kártevők, nem fertőzött-e a növény. Ha igen, akkor szüntessük meg a fertőzést, és távolítsuk el a kártevőket. Érdemes megtisztítani a növényt, a portól, szennyeződésektől is.

A teleltetés megkezdése előtt mérsékelni kell a tápoldatozás és az öntözés mennyiségét is, a télen pedig csak annyi vizet adjunk a citromfának, hogy ne száradjon ki a földje.

A teleltetés után

Tavasszal újra növelhetjük a tápoldatozás, és öntözés mennyiségét és gyakoriságát is. Amikor pedig már elmúlt a fagyveszély, elkezdhetjük szoktatni kinti helyéhez, és kint is hagyhatjuk a nyárra az udvaron.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények