Pelargonium odoratissimum

A citromillatú muskátli (Pelargonium odoratissimum) bemutatása, gondozása

Pelargonium odoratissimum

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ava Babili / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A citromillatú muskátli (Pelargonium odoratissimum) közepes magasságú, felfelé törő, bokrosodó, fagyérzékeny dísznövény.

Levélzetét apró, erősen szeldelt, fodros szélű, világoszöld, molyhos-szőrös levelek alkotják. A levelek dörzsölésre kellemes citromos-mentolos illatot árasztanak.

Illóolaja riasztja a legyeket, levelét illóolaj, masszázs olaj, pot-pourri és tea keverék készítésére is használják. Virágai bár kevésbé látványosak, mint a hagyományos muskátlié, azonban a fehér vagy rózsaszín virágok nyáron nagy tömegben nyílnak.

A citromillatú muskátli a fagyokat követően akár a szabadba is kiültethető, azonban érdemesebb inkább cserépben nevelni, így könnyebben át tudjuk teleltetni. Fényigényes növény, napos, világos helyen tartsuk.

Rendszeresen, de körültekintően öntözzük, két öntözés között, hagyjuk, hogy földje kiszáradjon. Lehetőség szerint alulról öntözzük, ha kb. másfél hetente tápoldatozzuk, meghálálja. Ha közelednek az első fagyok, vigyük világos, hűvös helyre, itt teleltessük át, csekély öntözés mellett.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ava Babili / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények