costa-ricai csukóka

A costa-ricai csukóka (Scutellaria costaricana) bemutatása, gondozása

costa-ricai csukóka

Kép forrása: Flickr / Szerző: Cliff / Licence: CC BY 2.0

A costa-ricai csukóka (Scutellaria costaricana) közepes termetű, bokrosodó habitusú évelő dísznövény, melyet Magyarországon elsősorban szobanövényként érdemes tartani. A skarlátvörös csukóka vagy skarlátvörös csucsóka néven is ismert növény eredeti élőhelyét Közép-Amerika jelenti.

Dús levélzetét sötétzöld színű, lándzsás végű, mélyen erezett levelek alkotják. Hosszú csövű, virágai csomókban nyílnak a levelek felett. Az alapfaj virágszíne skarlátvörös, de léteznek fehér, sárga, narancssárga és rózsaszín virágú hibridek is.

A costa-ricai csukóka helyéül, világos, szellős, tűző naptól védett, kellemesen meleg, egyenletes hőmérsékletű helyet keressünk. Télen is legalább 15 fokos szobahőmérsékletet igényel.

Rendszeres mérsékelt öntözést, valamint párásítást igényel, a túlöntözést kerüljük, mert gyökerei könnyen rothadni kezdenek a túl sok nedvesség hatására. Érdemes időnként tápoldatozni is.

Időnként előfordul, hogy a fény felé hosszabb hajtásokat nevel, ezeket a virágzást követően lehet kicsit visszavágni. Szaporítani a nem virágzó hajtások meggyökereztetésével lehet a legegyszerűbben.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Cliff / Licence: CC BY 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények