cseresznye
cseresznye

Kép forrása: Pixabay.com

A cseresznye Európa, Amerika és Ázsia szerte, termesztett rendkívül ízletes gyümölcs, mely látványos virágzása miatt dísznövényként is megállja a helyét. A cseresznyevirágzás (sakura) Japánban ünnepnek számít emellett igazi turista látványosság is.

A kertészetekben számos nemesített cseresznyefajta közül válogathatunk, melyek a kertbe ültetve, a megfelelő gondozás mellett bőségesen ellátják az egész családot az édes ízű, szomjoltónak sem utolsó roppanós cseresznye szemekkel.

cseresznye

Kép forrása: Pixabay.com

A cseresznyét főként frissen fogyasztjuk, de készülhet belőle sütemény, valamint cseresznyebor és cseresznyepálinka is. Ha nem tudjuk elfogyasztani és elajándékozni a családtagok, barátok között a leszedett cseresznyét, akkor fagyasztva tárolhatjuk.

A cseresznye szépsége és ízletes gyümölcse miatt méltán lehet az egész család kedvence, azonban mielőtt belevágnánk a cseresznyefa ültetésébe, először ismerjük meg az igényeit és legfontosabb gondozási tudnivalóit.

A cseresznye igényei, gondozása

cseresznye

Kép forrása: Pixabay.com

A cseresznye fény és melegigényes fa, a napos, kellemesen meleg területek ideális gyümölcsfája. Magyarországon a legjobb termőterületeit az enyhe lejtésű, melegebb fekvésű domboldalak jelentik.

A téli lehűléseket jól bírja, a tavaszi fagyok azonban kárt tehetnek virágaiban. Átlagos vízigényű fa, mely az öntözést, bőséges és ízletes terméssel hálálja meg.

Talajok közül a jó vízgazdálkodású, középkötött, mélyrétegű, levegős és nem utolsó sorban, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. A pangó vízre nagyon érzékeny, gyökérrendszere levegőigényes, ezért kiemelten fontos, hogy levegős talajba ültessük.

A cseresznye nem mentes a betegségektől és a kártevőktől sem, ezért a cseresznyefa ültetésével növényvédelmi teendőkre is számíthatunk. Szintén elmaradhatatlan feladat a cseresznyefa metszése is, melyet egy külön bejegyzésben részletesen mutatunk majd be.

Cseresznye metszése – Részletes útmutató

Most, hogy röviden átnéztünk milyen igényei és gondozási feladatai vannak a kertbe ültetett cseresznyefának, lássuk, az ültetés menetét.

A cseresznye ültetése

cseresznye

Kép forrása: Pixabay.com

A cseresznye közepes termetű fa és egy kifejlett és megfelelően gondozott példány, akár 80-100kg termést is hozhat, aminek már a szüretelése sem kis munka, ezért családi ház kertjébe, bőven elég egy fát ültetni.

A kifejlett fa tekintélyes koronát nevel, ami gondot okozhat, ha légvezeték alá ültetjük, vagy kilóg az utcára, átlóg a szomszédhoz és így tovább, legalább 2 méteres, de inkább nagyobb távolságot hagyjunk a kerítéstől, amikor ültetési helyet választunk.

Cseresznyét konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. A konténeres cseresznyét a téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethetjük, a szabadgyökerű cseresznye ősszel és kora tavasszal ültethető a kertbe.

cseresznye

Kép forrása: Pixabay.com

A megvásárolt szabadgyökerű cseresznyét lehetőség szerint azonnal ültessük el, ha erre nincs mód, állítsuk vízbe az ültetésig, ne hagyjuk kiszáradni. A konténeres cseresznye ebből a szempontból nem annyira érzékeny.

Az ültetés előtt a szabadgyökerű cseresznye gyökereinek végéből, metszőollóval csípjünk le 1-2 cm-t, figyeljünk rá, hogy minél többet tartsunk meg a gyökérzetből. A gyökérzóna ilyen módon történő kezelésével, növelhetjük a gyökérzóna növekedési erélyét.

Az ültetés első lépéseként határozzuk meg az ültetés helyét, a cseresznye igényeinek megfelelően, mérlegelve a kifejlett fa helyigényét is. Ássuk ki az ültető gödröt, a gödör legyen nagyjából kétszerese a gyökérrendszer méretének, de minimum 50 cm átmérőjű és mélységű legyen.

cseresznye

Kép forrása: Pixabay.com

A kiásott földet például, ha túl homokos, vagy agyagos, javítsuk fel földkeverékkel. A gödör aljába terítsünk egy réteg szerves trágyát, ezt keverjük földdel, vagy takarjuk egy réteg földdel, hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel.

Egyengessük el gyökereket az ültető gödörben, állítsuk be a facsemetét egyenesen, törekedve arra, hogy teljesen függőlegesen álljon. Figyeljünk oda az ültetési magasságra is, a szemzési, oltási pont, mindig kerüljön a földfelszín fölé.

Ha sikerült beállítanunk a cseresznye csemetét, kezdjük meg a föld visszatöltését és tömörítését, ha végeztünk, alaposan öntözzük be a csemetét, és később se feledkezzünk el az öntözésről!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Megyeri Szabolcs Kertészete; Édenkert – Hogyan ültessünk cseresznyefát; Digitális Tankönyvtár – A gyümölcsök termesztése

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert