cseresznyeszilva

A cseresznyeszilva (Prunus cerasifera) bemutatása, gondozása

cseresznyeszilva

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Корзун Андрей)

A cseresznyeszilva (Prunus cerasifera) rendkívül dekoratív, kb. 5-10 méteres magasságot elérő, kora tavasszal virágzó lombhullató fa, mely Nyugat-Ázsiában és Kelet-Európában őshonos. A mirabolánszilva, potyóka és fosószilva néven is ismert növény, vörös levelű rendkívül népszerű változatát vérszilvaként ismerhetjük.

Levélzetét ovális, csipkés, fűrészes szélű zöld levelek alkotják, melyek őszi lombszíne nem igazán jellegzetes vagy különleges. Fehér színű virágai kora tavasszal, nagy tömegben nyílnak, szinte beborítják az ágakat. Termései sárga, narancssárga vagy narancsvörös színűek, gömbölyűek és kissé savanykás ízűek.

A cseresznyeszilva napos, világos, esetleg enyhén árnyékos helyen, jó vízelvezető, átlagosan tápanyagdús talajba ültetve fejlődik legszebben. A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb növények, jól bírják az átmeneti szárazságot.

Elhalt és beteg hajtásait a virágzás után metszhetjük le. Kártevőkre és betegségekre érzékeny növény. Szaporítani dugványozással, oltással és szemzéssel lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Корзун Андрей)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék