cserjés hortenzia

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) bemutatása, gondozása

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) Észak-Amerikából származó kb. 2,5 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely nagyobb cserjecsoportba, térelválasztóként, valamint szoliter növényként is kertünk igazi dísze lehet. Levélzetét kerekeded, fogazott szélű érdes felületű sötétzöld levelek alkotják.

Hatalmas méretű fehér virágzata, mely az idő előrehaladtával zöld színűvé válik, a nyáron pompázik igazán, de hosszú ideig megtartja formáját, így még télen is díszít. A növény az arra érzékenyeknél bőrirritációt okozhat!

A cserjés hortenzia főként félárnyékos fekvésben, savas vagy semleges, jó vízáteresztő talajban, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben. Ha világosabb helyre ültetjük, különösen figyeljünk oda a rendszeres öntözésre.

Látványos virágai az az évi hajtásokon fejlődnek, ezért tél végén, vagy kora tavasszal érdemes visszametszeni hajtásait, ezzel új hajtások nevelésére, dús virágzásra ösztönözhetjük és szép bokros formát érhetünk el.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a takácsatkák és levéltetvek okozhatnak időnként problémát. Szaporítani dugványozással, félfás dugvánnyal lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Giligone

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék