cserjés macskahere

A cserjés macskahere (Phlomis fruticosa) bemutatása, gondozása

cserjés macskahere

Kép forrása: Flickr / Szerző: Linda De Volder / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A cserjés macskahere (Phlomis fruticosa) fásodó szárú, évelő örökzöld félcserje, mely a mediterrán vidékeken őshonos. Jól mutat évelő ágyásokban, más főként lazább habitusú növények társaságában.

Levélzetét molyhos, szürkészöld színű levelek alkotják, melyek csak nagyon hideg teleken hullhatnak le. Tömött örvökben nyíló élénksárga, ajakos virágai a nyár első felében díszítenek.

A cserjés macskahere napos, világos vagy félárnyékos, szélvédett helyen, jó vízáteresztő, átlagosan tápanyagdús talajba ültetve fejlődik legszebben. Rendszeren öntözést igényel, a meleg, nyári időszakban, főként napos helyre ültetésnél figyeljünk erre.

Az erős fagyok hatására télen visszafagyhat, de tavasszal újra kihajt gyökérzetéből. Ha a virágzás után visszavágjuk, másodvirágzásra ösztönözhetjük, de ez nem lesz annyira intenzív, mint a rendes virágzás. Ha nem vágjuk vissza, akkor tavaszig is díszít magtokjaival.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, egyedül a pangó vizet, a túlságosan kötött talajt nem tolerálja. Szaporítani tőosztással és dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Linda De Volder / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők