csillagfürt

Ebben a cikkünkben 2 csillagfürt (Lupinus) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Csillagfürt (Lupinus polyphyllus) bemutatása, gondozása

A csillagfürt (Lupinus polyphyllus) Észak-Amerikából származó nagytermetű hagymás, évelő növény. Levélzete valamint a különféle hibrideknek köszönhetően szinte minden színben fellelhető virágai, egyaránt kertünk látványos díszévé teszik.

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

A száron zöld levelei csillagformát öltenek, fürtös virágzata tavasz végén, és nyár elején nyílik a szár végén. Jól társítható más évelőkkel, de önállóan, csoportba ültetve is jól mutat.

A csillagfürt könnyen gondozható növény, ugyanakkor azzal számolni kell, hogy kártevők, például a csigák és a levéltetvek károsíthatják, és lisztharmat is felütheti a fejét.

Ültetési helyéül, félárnyékos és világos helyet egyaránt választhatunk. Talaj tekintetében nem kényes, a meszes talaj kivételével szinte minden talajban jól fejlődik. Öntözni, csak akkor kell, ha tartósan nem hullik csapadék.

Ha nem figyelünk oda, hajlamos az elburjánzásra, mivel nagyon jó önvető képessége van, ez ellen a termések eltávolításával védekezhetünk.

Dugványozással és magvetéssel is szaporítható. A palánták nevelését már március derekán megkezdhetjük, kiültetésükkel várjuk meg a májust.

2. Törpe csillagfürt (Lupinus Dwarf ‘Gallery Mixture’) bemutatása, gondozása

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

A törpe csillagfürt (Lupinus Dwarf ‘Gallery Mixture’) közepes termetű évelő növény, mely szép levélzetével, valamint tömött fürtös virágzatával díszít. A levélzetét alkotó levelek viszonylag nagyok, tenyeresen összetettek, közép zöld színűek.

Többféle színváltozatban is előforduló virágait, májustól a nyár közepéig hozza. Jól mutat évelőágyakban csoportosan ültetve, valamint szoliter növényként is, vágott virágként is megállja a helyét.

A törpe csillagfürt fényigényes növény, ültetési helyéül világos, vagy tűző napos helyet keressünk. Bár szereti a napot, a szárazságot rosszul tűri, ezért földjét rendszeres öntözéssel nedvesen kell tartani.

Talajok közül leginkább az enyhén savanyú kémhatású talajokat szereti leginkább. Miután a növény elvirágzott, célszerű levágni az elvirágzott szárakat.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők