csillaggyümölcs
csillaggyümölcs

Kép forrása: Pixabay.com

A csillaggyümölcs (Averrhoa carambola) a madársóskafélék családjába, a karambola (Averrhoa) nemzetségbe tartozó örökzöld növény. Délkelet-Ázsia területén őshonos, ízletes gyümölcse miatt a világ több országában is termesztik.

A csillaggyümölcs kistermetű fa, vagy magasabb cserje, mely a meleg, csapadékos, trópusi és fagymentes szubtrópusi területeken fejlődik és terem szépen.

Csapadékigénye kimondottan magasnak mondható, olyan helyen hoz igazán bő termést, ahol az évi csapadékmennyiség eléri az 1800 mm-t. Leginkább a savas talajt kedveli, de egyéb talajokhoz is alkalmazkodik, a legfontosabb, hogy talaja jó vízelvezető képességű legyen.

csillaggyümölcs

Kép forrása: Pixabay.com

A csillaggyümölcs levélzetét 10-20 cm hosszú, 5-11 levélkéből álló levelek alkotják. Jellegzetes termése félbevágva csillag keresztmetszetű, erre utal magyar elnevezései is. Gyümölcsét Európában főként gyümölcssalátákban használják, valamint hidegtálakat díszítenek vele.

Ázsiában ennél sokkal változatosabb a felhasználása, nyersen, főzve, kandírozva és zseléként is fogyasztják, levével koktélokat ízesítenek. A csillaggyümölcs kiváló szomjoltó, lédús gyümölcs, mely jelentős mennyiségű C-vitamint, vasat, cinket és káliumot is tartalmaz.

Amit fontos tudni a csillaggyümölccsel kapcsolatban, hogy az oxálsav tartalma nagyon magas, ezért a vesebántalmakban, veseelégtelenségben szenvedő, és vesedialízis kezelésen áteső embereknek nem ajánlott fogyasztani, mivel számos mellékhatás jelentkezhet a fogyasztást követően.

Képek forrása: Pixabay.com

Források:

Wikipédia – Csillaggyümölcs

Édenkert – Csillaggyümölcs vagy karambola

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek