csillagjázmin

A csillagjázmin (Trachelospermum jasminoides) bemutatása, gondozása

csillagjázmin

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Luca Camellini

A csillagjázmin (Trachelospermum jasminoides) eredeti élőhelyén, Délkelet-Ázsiában akár 8-10 méteres magasságig is felkúszó örökzöld kúszónövény, hazánkban ennél jóval szerényebb méreteket ér el.

A teraszok és balkonok látványos növénye, de akár szobanövényként is tartható. Az erőteljes növekedésű cserje levélzetét ovális, sötétzöld színű, fényes felületű átellenesen álló levelek alkotják.

Finom illatú, fehér színű csillag alakú virágai jellemzően tavasz végén és a nyár első felében nyílnak. Fontos megemlíteni, hogy a növény szárában lévő tejnedv irritáló anyagokat tartalmaz.

A csillagjázmin napos, világos vagy félárnyékos, védett helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy lúgos talajba ültetve fejlődik legszebben.

Mérsékelten fagytűrő, ezért érdemes inkább teleltetni, hűvös, világos helyen. A kertbe déli, szélvédett fekvésbe ültessük csak.

A növekedési és virágzási időszakban földjét, rendszeres öntözéssel tartsuk nyirkosan, télen a nyugalmi időszakában ritkábban öntözzük, hagyjuk, hogy két öntözés között kiszáradjon a földje.

A beteg és az elhalt hajtásokat kora tavasszal kell eltávolítani, egyéb metszést nem igényel. Betegségek jellemzően nem károsítják, kártevők közül a pajzstetvek és a takácsatkák okozhatnak problémát. Szaporítani bujtással és dugványozással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Luca Camellini

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek