bókoló csillagvirág

Bejegyzésünkben 7 csillagvirág (Scilla) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Bókoló csillagvirág (Scilla siberica) bemutatása, gondozása

A bókoló csillagvirág vagy szibériai csillagvirág (Scilla siberica) kora tavasszal virágzó, kistermetű évelő hagymás növény. Bár kicsi, alig egy arasznyi virágról van szó, igazán szép virágfelületet alkot a természetben és kertünkbe ültetve is.

bókoló csillagvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Halava

Virágai csillag alakúak, kék színűek, a szár végén bókolnak. Levelei vékonyak és hosszúkásak, erőteljesebb fűszálra emlékeztetnek.

A bókoló csillagvirág, könnyen gondozható, igénytelen növény, ami a téli hidegeknek is ellenáll. Ültetési helyéül választhatunk, világos, és félárnyékos helyet is. Talaj tekintetében egyáltalán nem válogatós, ahogy az öntözésre sem kell gondot fordítani.

Ahogy a hagymásoknál megszokott, a bókoló csillagvirág esetében is visszaszáradnak a levelek a virágzás után. Csak akkor távolítsuk el őket, ha már teljesen leszáradtak. Szaporítani hagymákkal lehet.

2. Tavaszi csillagvirág (Scilla bifolia) bemutatása, gondozása

tavaszi csillagvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: xulescu_g

A tavaszi csillagvirág vagy kétlevelű csillagvirág (Scilla bifolia) alacsony termetű, évelő hagymás növény, mely Magyarországon is honos, a lombhullató erdők lakója. Védettséget élvez.

Kertünkben a természetes hatású ligetes kertrészek, valamint a félárnyékos sziklakertek mutatós tavaszi dísze lehet. Levélzetét két darab a szárat körülölelő levél alkotja. Jellemzően kék vagy lila virágai a virágszár végén nyílnak. Fehér és rózsaszín virágú változata is létezik.

A tavaszi csillagvirág egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Tavasszal szereti, ha földje kissé nyirkos, nyári pihenőidőszakában csak nagyon minimális nedvességet igényel.

Más teendőnk a teljesen elsárgult és elszáradt levelek eltávolításán kívül nem akad vele. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani fiókhagymákkal, valamint magról lehet.

3. Kedves csillagvirág (Scilla amoena) bemutatása, gondozása

kedves csillagvirág

Kép forrása: flora.nhm-wien.ac.at / Szerző: A. Mrkvicka

A kedves csillagvirág (Scilla amoena) alacsony termetű évelő hagymás növény, mely Törökország északi részén őshonos. Ligetes, természetes hatású kertrészek, sziklakertek mutatós tavaszi virága.

A növény levélzetét a virágzás után szép lassan visszahúzódó, hosszú és széles sásszerű levelek alkotják. Kék színű, csillag alakú virágai a felfelé álló merev száron nyílnak áprilisban.

A kedves csillagvirág, napos, világos vagy félárnyékos helyen, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Növekedési időszakában rendszeres öntözést igényel, pihenőidőszakában csak ritkán kell öntözni.

Fagytűrő növény, de az erős fagyok kárt tehetnek benne, ezért védett helyre ültessük és gondoskodjunk takarásról télen.  Más teendőnk a teljesen elszáradt levelek levágásán kívül nem akad vele. Szaporítani hagymasarjakkal és magról is lehet.

4. Balkáni csillagvirág (Scilla litardierei) bemutatása, gondozása

balkáni csillagvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tim Waters / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A balkáni csillagvirág (Scilla litardierei) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely a nyugat balkáni régióban őshonos. Sziklakertbe, kőedénybe, a kert természetes hatású részeibe, nagyobb csoportba egyaránt ültethető.

Levélzetét halványzöld levelek alkotják, apró csillag alakú virágok alkotta laza, virággömb formájú liláskék virágzata májusban pompázik, miután a kora tavaszi hagymás virágok már elvirágoztak.

A balkáni csillagvirág napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. A virágzást követően levelei elkezdenek szép lassan sárgulni és száradni, ezeket csak akkor távolítsuk el, ha már teljesen elszáradtak. Szaporítani hagymasarjakkal és magról is.

5. Perzsa csillagvirág (Scilla mischtschenkoana) bemutatása, gondozása

perzsa csillagvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KPFC

A perzsa csillagvirág vagy perzsa csillaghagyma (Scilla mischtschenkoana) alacsony termetű, évelő hagymás növény, mely Iránban és a Kaukázus déli részén őshonos. A növény minden része enyhén mérgező.

Kertünkben nagyobb csoportba ültetve a természetes hatású ligetes kertrészek, sziklakertek mutatós tavaszi dísze lehet, de akár balkonládába is ültethetjük.

Levélzetét kissé széles tőlevelek alkotják, melyek a virágzással egy időben hajtanak ki. Csillag alakú, egészen halványkék árnyalatú virágai kora tavasszal nyílnak. A virágok érdekessége, hogy porzói szürkéskék színűek a pollentől.

A perzsa csillagvirág egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Nyári pihenőidőszakában csak nagyon minimális nedvességet igényel.

Más teendőnk a teljesen elsárgult és elszáradt levelek eltávolításán kívül nem akad vele. Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a meztelencsigák. Szaporítani fiókhagymákkal lehet a legegyszerűbben.

6. Angol kékcsengő (Hyacinthoides non-scripta) bemutatása, gondozása

angol kékcsengő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: RX-Guru

Az angol kékcsengő, angol csillagvirág (Hyacinthoides non-scripta; Scilla non-scripta) alacsony termetű, évelő hagymás növény, mely kertünkben a természetes hatású ligetes kertrészek, valamint a sziklakertek dísze lehet. 

A Brit-szigetektől Portugália északi részéig előforduló kedves külsejű növény fő díszét tavasszal nyíló, kék, lila ritkábban rózsaszín vagy fehér színű illatos virágai adják, melyeket bókoló fürtben hoz.

Az angol kékcsengő félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Télen és tavasszal vízigényes, nyáron jól tolerálja a szárazságot. Leveleit csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elszáradtak és elsárgultak.

Betegségek és kártevők általában nem károsítják. Szaporítani a fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, valamint magról is lehet.

7. Spanyol kékcsengő (Hyacinthoides hispanica) gondozása

spanyol kékcsengő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  Andrew Tse

A spanyol kékcsengő vagy harangos csillagvirág (Hyacinthoides hispanica; Scilla hispanica) alacsony termetű, évelő hagymás növény, mely Spanyolország, Portugália és Afrika északnyugati részéről származik. Később a Brit-szigeteken is elterjedt növénnyé vált.

Kertünkben csoportosan ültetve a természetes hatású, ligetes kertrészek látványos tavaszi dísze lehet. A növény levélzetét 2-6db tőlevél alkotja, felfelé álló, merev szárain csengettyű alakú kék, rózsaszín vagy fehér virágok nyílnak a tavasz második felében.

A spanyol kékcsengő egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Más teendőnk a teljesen elsárgult és elszáradt levelek eltávolításán kívül nem akad vele. Szaporítani hagymáival lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Halava; Wikipédia / Szerző: xulescu_g; flora.nhm-wien.ac.at / Szerző: A. Mrkvicka; Flickr / Szerző: Tim Waters / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: KPFC; Wikipédia / Szerző:  RX-Guru; Wikipédia / Szerző:  Andrew Tse

Forrás: Botanikaland – Angol kékcsengő

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők