csipkebogyó
csipkebogyó

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: böhringer friedrich

A csipkerózsa (vadrózsa), vagy, ahogy termése miatt gyakran hívjuk csipkebogyó, Európa, Nyugat-Ázsia és Észak-Afrika területén honos kb. 2-3 méter magas igénytelen cserje.

Természetes élőhelyén a cserjések, erdőszélek lakója. Tavasz végén és nyár illatos virágokat hoz, C vitaminban gazdag termése, melyet a madarak is előszeretettel dézsmálnak, nyár végén kezd beérni, és szeptemberben gyűjthető.

Ha saját bokrunkról gyűjtenénk csipkebogyót, könnyen megtehetjük, mivel ez az ellenálló növény, nem igényel sok odafigyelést, könnyen nevelhető.

Világos, vagy félárnyékos helyre, átlagos talajba ültetve szépen fejlődik, öntözni sem kell. Jól mutat cserjecsoportban, de nevelhetünk belőle áthatolhatatlan sövényt is.

A csipkebogyó, mint gyógynövény

A csipkebogyó hatóanyagai

A csipkebogyó leginkább C és A-vitamin, valamint flavonoid, és pektin, tartalma miatt értékes gyógynövény. Citrom és almasav, valamint cukor tartalma is jelentős.

A csipkebogyó gyógyhatásai

C-vitamin tartalma miatt immunerősítő hatással bír, a belőle készített teával a megfázás és az influenza is kezelhető. Pektin tartalma emésztési problémákra jelent gyógyírt, míg a flavonoidok az immunrendszer erősítésében és a gyulladáscsökkentésben jeleskednek. Használható hurutos betegségek kezelésére, enyhe vizelethajtó hatása is van.

A csipkebogyó gyűjtése

A csipkebogyót szeptember elejétől célszerű gyűjteni. Az ilyenkor begyűjtött termésről távolítsuk el a viszketést okozó szőröket (használjunk gumikesztyűt), és magozzuk ki.

A csipkebogyó felhasználása

A csipkebogyó felhasználása sokrétű, az üzletekben gyógyteaként, találkozhatunk vele leggyakrabban, de lekvárt, valamint szörpöt is készítenek belőle. Alkalmas bor, likőr készítésére, valamint mártásokhoz is.

További gyógynövényekről itt olvashatsz: Gyógynövények, fűszernövények

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: böhringer friedrich

Források: Terebess; Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik