csíráztatás
csíráztatás

Kép forrása: Pixabay.com

Előző cikkünkben bemutattuk a brokkoli, búza és a csicseriborsó csíra, fogyasztási lehetőségeit, valamint egészségre gyakorolt pozitív hatásait. A folytatásban a lencse, a mustár és a napraforgó csírával ismertetünk meg benneteket.

Lencse csíra

Csírázási idő: 2-4 nap

A lencse csíra számos a szervezet számára hasznos tápanyagot tartalmaz, jelentős a vas, cink és magnézium tartalma. Rostokban, pektinben és mézgában is gazdag. Hatékonyan csökkenti a koleszterint. Cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása, mivel mérsékli az étkezés utáni vércukorszint emelkedést.

Mustár csíra

Csírázási idő: 2-3 nap

Az erőteljes ízű mustár csírákat, a levelek megjelenése előtt kell fogyasztani, főként vajas kenyéren, levesben és müzlibe keverve ízletes. Vitamin tartalma, valamint antibiotikus hatása miatt értékes csíra.

Segít az emésztési problémák kezelésében, vértisztító hatással is rendelkezik. Enyhíti az izomfájdalmakat, és a nyálkahártyát is tisztítja.

Napraforgó csíra

Csírázási idő: 1-3 nap

A napraforgó csíra, kellemes íze miatt is kedvelt, emellett bővelkedik foszforban, kalciumban, magnéziumban, vasban és E-vitaminban. Jelentős fehérje forrás, rosttartalma is számottevő, utóbbi a bélflórára hat jótékonyan.

A kalcium és foszfor az egészséges csontokhoz és fogakhoz, valamint a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez elengedhetetlen. A vas a vörösvértestek képzésében játszik szerepet, míg a magnézium az agy, izom és tüdőszövetek munkáját segíti.

Jód tartalma szintén említésre méltó, mely a pajzsmirigy hormonjainak képzésében játszik szerepet.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Tudatosvásárló

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik