csíráztatás
csíráztatás

Kép forrása: Pixabay.com

Csírákról szóló cikksorozatunk utolsó részében a retek, a vöröshagyma és a vöröskáposzta csíra hatásaival ismertetünk meg benneteket. Korábbi írásaink a cikk alján található linkekre kattintva olvashatók.

Retek csíra

Csírázási idő: 3-4 nap

A retek csíra enyhén csípős, retek ízű csíra, nagyon finom szendvicsben, salátában, jól illik a joghurthoz, túróhoz és müzlihez is. Számos jó tulajdonsága ismert, erősíti az immunrendszert, méregtelenítő, vizelethajtó hatású, jótékonyan hat a vesére.

Tisztítja a légzőszerveket. Mértékkel fogyasztva javítja az étvágyat. A bőrre is jó hatással van, mérsékeli a pattanások kialakulását.

Vöröshagyma csíra

Csírázási idő: 5-6 nap

A vöröshagyma mag lassabban csírázik, mint a korábban bemutatottak, azonban kellemes, enyhe hagyma íze, valamint magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt érdemes kivárni az 5-6napot.

B1, B2 és C-vitamin tartalma is jelentős, ásványi anyagok közül kálium, kalcium, magnézium, foszfor és vas tartalma számottevő. Hatékony gyulladáscsökkentő, vértisztító, emellett mérsékli a bél és gyomorpanaszokat. Nyákoldó hatása is ismert.

Vöröskáposzta csíra

Csírázási idő: 6 nap

A vöröskáposzta szintén a lassabban csírázó magok közé tartozik, majdnem egy hetet kell várni mire fogyaszthatók lesznek csírái. Számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért mindenképp megéri a türelmet.

Vitaminok közül B1, B2 és C-vitamin tartalma jelentős, ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot és magnéziumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Vértisztító, gyulladáscsökkentő, és fekélygyógyító hatása ismert. Leginkább saláták, szendvicsek, valamint müzli ízesítésére alkalmas.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Hazai piac; Tudatosvásárló

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik