csodatölcsér

A csodatölcsér (Mirabilis jalapa) bemutatása, gondozása

A csodatölcsér (Mirabilis jalapa) közepesen magas, bokros növekedésű egynyári virág, mely Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos. Virágzatával nyáron és az ősz elején díszít, a tölcsér alakú virágok érdekessége, hogy éjszakára becsukódnak és csak délután nyílnak ki újra.

A csodatölcsér változatosan használható a kertben, alkalmas talajtakarásra, képezhetünk belőle nagyobb foltot, de ültethetjük a kerítés tövébe is. Nagyon mutatós növény, levélzetét kerekded, hegyesedő levelek alkotják, virágai lehetnek tarkák, vagy egyszínű, sárga, pink, lazac és fehér árnyalatúak is.

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajban fejlődik legszebben. Szereti, ha földje mindig egy kicsit nyirkos, emiatt öntözést igényel. Szaporítani magvetéssel lehet, de önvető képessége is jó!

A csodatölcsér szaporítása

Csodatölcsér vetése szabadföldbe

A csodatölcsér áprilisban és májusban vethető végleges helyére. A vetés előtt egy éjszakára áztassuk be a magokat, ezzel megkönnyítjük a csírázást.

Alakítsuk ki az ágyást, és a sort, majd kb. 1 cm mélyre vessük el a magokat. Közvetlenül egymás mellé kb. 2-3 mag kerüljön, egy-egy ilyen kis csoport között, kb. 15 cm távolságot hagyjunk.

Palántanevelés cserépben

Ha a fagyveszély elmúltával szeretnénk palántákat ültetni, akkor cserében, vagy ültető tálcában előnevelhetjük őket. A magokat, ahogy a szabadföldi vetésnél is, ebben az esetben is érdemes beáztatni.

Egy-egy cserépbe 3-4 mag kerüljön 1 cm mélyre. A cserepek helyéül világos helyet válasszunk. Fokozatos kiszoktatás után lehet őket kiültetni a fagyveszély elmúltával.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító; Nőinetcafe

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények