encián

Cikkünkben 5 csucsor (Solanum) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) bemutatása, gondozása

Az encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) Paraguay és Argentína területén őshonos, hazánkban dézsás dísznövényként tartott növény, melyet teleltetni kell. Tölcsér alakú, fehér vagy kékes színben játszó virágaival, könnyed, hosszúkás és egyben kerekded levelek alkotta lombozatával, teraszunk éke lehet.

Csinos virágai májustól kezdve, egész nyáron díszítenek. Jól mutat önállóan is, de akár más balkon növényekkel is társíthatjuk. Az encián, mérgező növény.

Elhelyezés

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián fényigényes dísznövény, ezért az elhelyezéséhez világos, akár tűző napos, széltől védett helyet keressünk. 

Öntözés, tápoldatozás, metszés

Víz és tápanyag igényes növénnyel van dolgunk, ezért rendszeres kell tápoldatozni és öntözni is. Dúsabb és szebb formát érhetünk el, ha nyáron megszabadítjuk a túl hosszú ágaitól, megmetsszük. Az ilyenkor levágott félfás hajtásokról dugványozhatjuk.

Teleltetés

A hazai éghajlati viszonyok mellett, az encián teleltetést igényel. A teleltetéshez keressünk védett, világos helyet, ahol kb. 5 fok körüli a hőmérséklet, bár kb. 10 fokos hőmérsékletig gond nélkül áttelel. A teleltetés során, csak ritkán öntözzük.

Amíg el nem múlik a fagyveszély, ne vigyük ki a szabadba. Ha ezt a pár egyszerű tanácsot betartjuk, valamint tavasszal erőteljesen visszametsszük, akkor nyáron igazi virágzuhataggal örvendeztet meg minket.

Szaporítás

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporítani dugványozással lehet, melyre a legjobb időszak a nyár. A dugványozáshoz 10-20cm-es egészséges hajtásokra van szükség, melyeket megszabadítunk az alsó leveleiktől. A hajtás szárát belemártjuk gyökereztető hormonba (ez a lépés elhagyható), majd pedig elültetjük lazább szerkezetű földdel töltött cserépbe.

A cserepeket tartsuk olyan helyen ahol nem tűzi a nap, és biztosítsunk párás környezetet. Kb. 1-1,5hónap alatt meggyökeresednek a dugványok.

2. Kúszó encián (Solanum wendlandii) bemutatása, gondozása

Solanum wendlandii

Kép forrása: Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0

A kúszó encián vagy közép-amerikai csucsor (Solanum wendlandii) Costa Rica szigetén őshonos erőteljes növekedésű félörökzöld évelő kúszónövény. Eredeti élőhelyén akár a 4 méteres magasságot is elérheti, hazánkban ennél jóval kisebb méretet ér el.

Levélzetét változatos formájú zöld színű, hullámos, fényes felületű levelek alkotják. Díszét bogernyőben nyíló, levendula színű virágai adják, melyek nagyon hosszan, egész nyáron, valamint még az ősz első felében is nyílnak.

Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező, valamint hogy kapaszkodáshoz használt tüskéi sérülést okozhatnak. Járjunk el körültekintően ápolása során és vegyünk fel kesztyűt.

A kúszó encián napos, világos vagy félárnyékos helyen jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel, azonban érdemes két öntözés között hagyni, hogy kicsit kiszáradjon a földje.

Fagyérzékenysége miatt, Magyarországon teleltetést igényel, világos, hűvös helyen. A teleltetés előtt, a virágzást követően vágjuk vissza a felére, és csökkentsük az öntözés mennyiségét. Szaporítani dugványozással lehet.

3. Csüngő jázmin, jázmincsucsor (Solanum laxum) bemutatása, gondozása

jázmincsucsor

Kép forrása: Pixabay.com

A csüngő jázmin vagy jázmincsucsor (Solanum laxum) eredeti élőhelyén akár 6 méteres magasságot is elérő, hazánkban jóval kisebb, fagyérzékeny, évelő félörökzöld kúszónövény.

A növény fő díszét rendkívül látvány bogernyőben nyíló fehér virágzata adja, jázminhoz hasonló illatú virágai nyáron nyílnak. Őszre fejlődnek ki kékeslila árnyalatú termései, melyek a növény többi részéhez hasonlóan mérgezők. Levélzetét, ép szélű, hosszúkás, fényes felületű levelek alkotják.

A csüngő jázmin napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben, de a gyengébb minőségű talajokat is elviseli. Tavasszal érdemes oldalhajtásait erősen visszametszeni.

A növény kissé csüngő, bokros habitust vesz fel, ha a hajtásait nem rögzítjük, így ezt mindenképp meg kell tenni, ha szeretnénk felfuttatni. Fagyérzékenysége miatt, világos, fagymentes helyen kell teleltetni.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a takácsatkák és a levéltetvek. Szaporítani légbujtással és dugványozással lehet.

4. Keserű csucsor (Solanum dulcamara) bemutatása, gondozása

keserű csucsor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Pascal Blachier

A keserű csucsor vagy ebszőlő csucsor (Solanum dulcamara) világon és Magyarországon is elterjedt erőteljes növekedésű kúszónövény. Észak-Amerikában invazív fajnak számít. A természetben gyakran kúszik fel magasabb, erősebb növényekre.

Előbbi adottsága miatt, kerítésekre, oszlopokra is felfuttatható. Levélzetét szíves, tojásdad, időnként karéjos, ép szélű, szórt állású levelek alkotják. Lila színű, sárga porzós virágai nyáron nyílnak. Őszre fejlődnek ki fényes, piros bogyós termései.

A növény minden része mérgező az ember számára. Bogyóit ennek ellenére a kertbe látogató madarak fogyasztják.

A keserű csucsor félárnyékos, tűző naptól védett helyen, tápanyagban gazdag, nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben. Szereti, ha árnyékos és hűvös a gyökere körüli terület. Felfuttatásához támasztékot igényel.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani magról és tőosztással lehet.

5. Korallbokor (Solanum pseudocapsicum) bemutatása, gondozása

korallbokor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI

A korallbokor vagy díszparadicsom a csucsorfélék családjába tartozó Közép és Dél-Amerika területén őshonos növény. Sárga, narancs és élénkvörös színben pompázó bogyós termései épp az év szürkébb hónapjaiban csempésznek vidámságot otthonunkba.

A díszes termések jellemzően szeptembertől februárig maradnak meg a növényen, ha nem tartják túl meleg helyen, így a korallbokor akár a karácsonyi asztal ünnepi dísze is lehet. Nem csak terméseivel díszít, májusban és júniusban van a növény virágzási ideje, ilyenkor fehér virágokat hoz.

Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező! A színes termések vonzók lehetnek a gyerekek számára. Próbáljunk olyan helyet választani a növény számára, ahol a kicsik nem férhetnek hozzá.

korallbokor

Kép forrása: Flickr / Szerző: sallaha / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Elhelyezés, hőmérséklet

A korallbokor napos vagy világos, levegős helyen érzi legjobban magát, nyáron a szabadban is tarthatjuk. Télre olyan helyet válasszunk számára, ahol nincs túl meleg, kb. 10-15fok van.

Öntözés, tápoldatozás

A korallbokor vízigényes növény, tavasszal és nyáron bőségesen öntözzük, ősszel és télen viszont elég csak annyira, hogy ne száradjon ki a földje. Tápoldatozni elég kéthetente a márciustól augusztusig tartó időszakban.

Átültetés

korallbokor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Paul venter

Az átültetést végezzük el tavasszal, B típusú virágföldbe és csak kicsivel nagyobb cserépbe. Ilyenkor érdemes visszavágni a növényt és csökkenteni egy kicsit a gyökérlabda méretét is.

Szaporítás

Szaporítani magról lehet. Ehhez a termés húsát válasszuk le a magról, majd hagyjuk kissé megszáradni az így begyűjtött magot. A magot tavasszal érdemes elültetni. Ahhoz, hogy szép bokros formát érjünk el, a fiatal növényeket kétszer is visszametszhetjük.

Kártevők, betegségek

A levéltetű, az üvegházi molytetű és a takácsatka egyaránt problémát okozhat, ha túl meleg és száraz helyen tartjuk. Megelőző jelleggel érdemes a növényt vízzel permetezni, így kellemesen párás környezetet alakíthatunk ki.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Pascal Blachier; Wikipédia / Szerző: KENPEI; Wikipédia / Szerző: Paul venter; Flickr / Szerző: sallaha / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0

Források: Botanikaland – Kúszó encián; Wikipédia – Ebszőlő csucsor; Botanikaland – Keserű csucsor; Halina Heitz – Szobanövények – Korallbokor

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények