jázmincsucsor

A csüngő jázmin, jázmincsucsor (Solanum laxum) bemutatása, gondozása

jázmincsucsor

Kép forrása: Pixabay.com

A csüngő jázmin vagy jázmincsucsor (Solanum laxum) eredeti élőhelyén akár 6 méteres magasságot is elérő, hazánkban jóval kisebb, fagyérzékeny, évelő félörökzöld kúszónövény.

A növény fő díszét rendkívül látvány bogernyőben nyíló fehér virágzata adja, jázminhoz hasonló illatú virágai nyáron nyílnak. Őszre fejlődnek ki kékeslila árnyalatú termései, melyek a növény többi részéhez hasonlóan mérgezők. Levélzetét, ép szélű, hosszúkás, fényes felületű levelek alkotják.

A csüngő jázmin napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben, de a gyengébb minőségű talajokat is elviseli. Tavasszal érdemes oldalhajtásait erősen visszametszeni.

A növény kissé csüngő, bokros habitust vesz fel, ha a hajtásait nem rögzítjük, így ezt mindenképp meg kell tenni, ha szeretnénk felfuttatni. Fagyérzékenysége miatt, világos, fagymentes helyen kell teleltetni.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a takácsatkák és a levéltetvek. Szaporítani légbujtással és dugványozással lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények