rúzsvirág

A rúzsvirág (Aeschynanthus radicans var. lobbianus) bemutatása, gondozása

A csüngő szégyenlősvirág vagy rúzsvirág (Aeschynanthus radicans var. lobbianus) hazánkban szobanövényként tartható, eredeti élőhelyén, a trópusi, szubtrópusi vidékeken, epifita (fán lakó) életmódot folytató évelő, örökzöld növény.

Csüngő hajtásaival kiváló ámpolna növény, melyet a hajtásokon nyíló élénkpiros, trombita formájú virágok, valamint húsos, fényes felületű levelei tesznek a lakás igazi különleges díszévé. Érzékeny a hidegre és a helyváltozatásra, ezért a virágüzletből alaposan becsomagolva vigyük haza.

A rúzsvirág világos, félárnyékos, semmiképp sem tűző napos vagy huzatos helyen érzi jól magát. A helyváltozatást szintén nem szereti, ezért állandó helyet keressünk számára a lakásban.

Talajok közül a savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban gazdag talajtípusokat kedveli. Átlagos vízigényű növény, mérsékelt öntözést igényel, valamint meghálálja, ha rendszeresen párásítunk, lágy vízzel permetezzük leveleit. Ennek hiányában a levelek könnyen barnulni, majd hullani kezdenek.

Ősszel és télen kevesebb öntözést igényel, és ha lehetőség van rá, kicsit hűvösebben tartsuk, mint az év egyéb időszakaiban. Szép, bokrosodó formát érhetünk el, ha a virágzást követően kicsit visszametsszük. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Dreamstime.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények