Dália
Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália tőosztással való szaporításáról egy külön bejegyzésben részletesen is írtunk, azonban a dáliát egyéb módszerekkel is elszaporíthatjuk kertünkben. Az egyik ilyen lehetőség a magvetés, a másik, pedig a dugványozás. A továbbiakban ezek menetét mutatjuk be.

A dália magvetése

dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália magjait beltérben vethetjük el márciusban, az így nevelt palántákat, májusban ültethetjük ki a szabadba, fokozatos kiszoktatás után.

A magvetéshez töltsünk cserepekbe homokos, kerti földet. A csírázás kb. 2 hét elteltével kezdődik 15fokos hőmérséklet mellett. A magoncokat áttűzdeljük kicsi cserepekbe és biztosítjuk a párás környezetet.

Világos helyet keresünk számára, azonban fontos, hogy ez a hely, 18foknál ne legyen melegebb. Amikor már elég fejlettek, kiültethetjük őket a szabadba.

Dália vetőmag vásárlás >>>

A dália dugványozása

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália dugványozásához, az előhajtatott gumókról vágunk le 10-15cm-es hajtásokat. A gumókat egy láda komposztba ültetve, kora tavasszal hajtathatjuk elő. A komposztot tartsuk enyhén nedvesen, de túl ne öntözzük.

A gumó megsértése nélkül, vágjunk le éles késsel hajtásokat. Az alsó levélpárokat szedjük le róla, és a levél-ízköz alatt vágjuk le a szárat. Mártsuk a szárat gyökereztető hormonba, majd ültessük el, komposzttal töltött cserépbe.

A gyökerezéshez nedvesség, pára, valamint világos, meleg hely kell. A páratartalmat műanyag palack, vagy fólia segítségével is biztosítatjuk.

Ha sikerrel jártunk, akkor a cserép alján megjelennek a gyökerek, ekkor ültessük egyesével szét a fiatal növényeket, és vigyük ki a szabadba őket.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert