Dália

Mikor kell ültetni a dáliát?

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália rendkívül változatos dísznövény, legyen szó a virágok színéről, formájáról, vagy a növények termetéről. Vannak kimondott magas ember nagyságú dália fajták, és egészen kicsi, balkonládába ültethetők is. Újonnan vásárolt, vagy átteleltetett gumóit tavasszal ültethetjük el.

A dália érzékeny a fagyokra éppen emiatt szorul teleltetésre. Elültetni akkor lehet, amikor már nem várhatók komolyabb fagyok, bár az enyhe fagyokat még kibírja a földben. Ha április vége felé, vagy május elején ültetjük, nem hibázhatunk!

Milyen helyre kerüljön?

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dáliák fény és melegigényes növények, így bátran ültethetjük napos helyre. Víz és tápanyagigényük is jelentős, így gondoskodni kell a rendszeres öntözésről, valamint már az ültetést megelőzően, korábban a talaj javításáról.

Talajok közül a lazább, illetve az átlagos kötöttségű, tápanyagban gazdag talajtípusok a megfelelők.

Mekkora a megfelelő ültetési mélység és távolság?

Dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália esetében az ideális ültetési mélység akkora, hogy a rügyek a talaj felszínéhez kerülnek.

Az ültetéshez készítsük elő az ágyást, és a dália gumójánál két-háromszor mélyebb gödröt. Ültessük el úgy a gumót, hogy a rügyek a felszínnél legyenek.

Ha nem ültetjük elég mélyre a gumót, akkor könnyen kifordulhat a növény az erős szélben. Célszerű már az ültetéskor leszúrni a támasztékul szolgáló karókat, így később nem sértjük meg vele véletlenül sem a gumót.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Bakker Holland; Virágos Magyarországért

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert