dalmát nőszirom

A dalmát nőszirom (Iris pallida) bemutatása, gondozása

dalmát nőszirom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A dalmát nőszirom (Iris pallida) magas termetű, gyöktörzsével lassan terjedő, erőteljes növekedésű évelő növény, mely termetével, valamint látványos virágaival lehet kertünk dísze. Fontos megemlíteni, hogy a növény, mérgező anyagokat is tartalmaz.

Levélzetét, kard alakú, mereven felfelé álló levelek alkotják melyek szürkészöld színűek és hamvas bevonatúak az alapfaj esetében. Léteznek csíkos levelű fajták is. Levendulakék virágai, melyeket sárga szakáll díszít jellemzően tavasz végén, valamint a nyár első felében nyílnak. 

A dalmát nőszirom egyszerűen nevelhető kártevőkre és betegségekre nem igazán érzékeny növény, mely napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető.

Talajok közül a jó vízáteresztő, átlagosan tápanyag dús, kissé nyirkos talajokat szereti legjobban. Ne ültessük túlságosan kötött talajba, mert gyökérrothadást jelentkezhet. Az idősebb növények, az átmeneti szárazságot jól bírják.

Néhány évente célszerű tőosztással megfiatalítani, ezzel a módszerrel szaporíthatjuk legegyszerűbben a nyár második felében, valamint az ősz elején.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők