Phoenix roebelenii

A datolyapálma (Phoenix robelinii) bemutatása, gondozása

Phoenix roebelenii

Phoenix roebelenii / Kép forrása: CityPlant.hu

A datolyapálma vagy főnixpálma a pálmafélék családjába tartozó, Laoszról származó növény. Rendkívül mutatós dísze lehet otthonunknak. Szobanövényként a 13 Phoenix-faj közül a keskenylevelű főnixpálmát, vagy ahogy ismertebb törpe datolyapálmát (Phoenix robelinii), a kanári főnixpálmát (Phoenix canariensis) és a közönséges datolyapálmát (Phoenix dactylifera) tartjuk leggyakrabban. 

Nemcsak mutatós lakásdíszek, hanem hasznos növények is, a törpe datolyapálma ugyanis, a levegő szén-dioxid tartalmán túl, a szennyező anyagok közül a benzol lebontásában is részt vesz.

Elhelyezés, hőmérséklet

A datolyapálma a világos lakások ideális növénye. Nem teljesen napos, világos, egész évben meleg, télen is legalább 15 fokos környezetet igényel. Kedveli a magas páratartalmat.

Öntözés, tápoldatozás

Öntözése során kerüljük a túlzott nedvességet, a pangó víz árt a növénynek. Törekedjünk arra, hogy a gyökérlabdát állandóan kissé nedvesen tartsuk. Kis töménységű tápoldatot áprilistól augusztusig adjunk neki. 

Párásítás

Mivel páraigényes növény, ezért gondoskodni kell a levegő párásításáról. Gyakran permetezzük vízzel a leveleit. Különösen a fűtési szezonban figyeljünk oda erre. A fűtés nagyon szárítja a levegőt, ilyenkor akár naponta is szükséges lehet párásítani.

Szaporítás, átültetés

Ha szükséges átültetni, hungarocell darabkákkal kevert B virágföldbe ültessük át. Szaporítása fűtött szaporítóágyban magról történik.

Kártevők, betegségek

Ha túl száraz a levegő, akkor könnyen megtámadhatják a takácsatkák, egyéb kártevő nem jellemző. Fontos a körültekintő öntözés, ugyanis a kemény víz klorózishoz, megbarnuló levelekhez, növekedési zavarokhoz vezethet.

A túl hideg talaj, és a téli túlöntözés szintén felelős a levelek barnulásáért, és a nem megfelelő növekedésért.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, egész évben meleg, télen is legalább 15fokos helyen tartsuk.

Öntözés: földjét tartsuk nedvesen, de ne öntözzük túl, télen kevesebb vizet kapjon.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kis töménységű tápoldatot adhatunk az öntözés során.

Párásítás: páraigényes növény, párásítsunk rendszeresen, télen akár naponta is.

Átültetés: átültetni elég akkor, ha kinőtte a cserepet, vagy elhasználódott a földje. B típusú virágföldbe ültessük.

Szaporítás: magról szaporítják, fűthető szaporítóágyban.

Betegségek, kártevők: száraz levegőjű környezetben megtámadhatja a takácsatka. A kemény öntözővíz klorózishoz, növekedési problémákhoz és barnuló levelekhez vezethet, a hideg talaj és a téli túlöntözés szintén okozhatja az utóbbi két tünetet.

Kép forrása: CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények