dió

A dió bemutatása, felhasználása

dió

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges dió kb. 20-30méteresre megnövő fa, melyet főként ízletes terméséért ültetünk a kertbe, bár a lombozatát alkotó szárnyalt, világoszöld levelek, valamint a diókopács gyógyászati célra is felhasználhatók.

A dióbél főként sütemények, tészták és kalácsok készítéséhez használt igen értékes konyhai alapanyag. Pörkölve is kimondottan ízletes, sőt alkalmas dióolaj előállítására is.

A zöld dióból likőrt és befőttet is készítenek. A szárított diólevélből tea főzhető, valamint használhatjuk lemosásra, borogatás és ülőfürdő készítésére is. A szárított diókopácsból főzetet készíthetünk.

A dió, a diólevél, és a diókopács gyűjtése

Az egészséges, ép diólevelek gyűjtésére egész nyáron lehetőségünk van, a leveleket a fáról szedjük le. A dió és diókopács gyűjtésére a diószüret alkalmával kerülhet sor, melynek szeptember-október hónapokban érkezik el az ideje. A diókopács gyűjtéséhez, mivel színez, használjunk kesztyűt, az így begyűjtött diókopácsot kiterítve szárítsuk ki.

A dió, a diólevél, és a diókopács hatóanyagai

dió

Kép forrása: Pixabay.com

A dióbél gazdag E és B vitaminban, telítetlen zsírsavakban és fehérjékben, továbbá jelentős magnézium, kalcium, és kálium forrás is. A diófalevél juglont, cserzőanyagokat, flavonoidokat, valamin illóolajat, a diókopács juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz.

A diólevél, és a diókopács gyógyhatásai

A diólevelet külsőleg lemosásra, borogatásra használhatjuk, hatékonyan kezelhetünk vele ekcémát, pattanást, kelést és egyéb bőrbetegségeket. A diólevélből készített ülőfürdővel az aranyér okozta bántalmak enyhíthetők.

Belsőleg főként a népgyógyászat alkalmazza vértisztító hatása miatt, valamint bél és gyomorhurut kezelésére is. A diókopács főzetével szintén utóbbi betegségek kezelhetők, emellett az izzadás is mérsékelhető vele.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Napidoktor; Házipatika

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik