dió
dió

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges dió (Juglans regia) nagytermetű, 20, de akár 30 méteres magasságot is elérő mutatós fa, melyet értékes, ízletes terméséért érdemes ültetni.

Mivel nagytermetű fa, hatalmas lombkoronával, inkább nagyobb kertekbe ültessük, annál is inkább, mert alatta, nem igen él meg más növény.

A diófáról sokan úgy tartják, hogy nem szükséges metszeni, ez azonban nincs így, a diófa esetében is számolnunk kell ültetéskori metszéssel, koronaalakító metszéssel és fenntartó metszéssel is.

A diófa ültetéskori metszése

A diófa ültetéskori metszésével, tulajdonképpen a későbbi korona kialakítását alapozzuk meg. Az ültetéskori metszés során 3-4 olyan vázágat válasszunk ki, melyek egyenletes távolságra vannak egymástól, és vágjuk vissza őket kb. 20-30 cm-re.

A sudárhajtást is vissza kell vágni annyira, hogy kb. 20 cm-rel túlnyúljon a vázágakon. Az első években a diófa növekedési erélye gyenge, a 3 évtől kezd igazán növekedni.

A diófa koronaalakító metszése

dió

Kép forrása: Pixabay.com

A diófacsemeték koronaalakító metszésének ideje télen van, célja a szellős jól kialakított koronaforma létrehozása. Célszerű minden évben karbantartani a diófa lombkoronáját.

A diófa vázágait az ültetés utáni 7-8 évben nem kell visszametszeni, mivel a vázágak maguktól is elágazóan nőnek. A koronaalakító metszés során a keresztbe és a lombkorona belseje felé növő ágakat, valamint a sérült és beteg ágakat kell eltávolítani.

A diófa fenntartó metszése

A diófa fenntartó metszésének célja, a termőrészek megújítása, illetve, hogy a korona belső részének fényellátását és az ágrendszer kiegyensúlyozottságát biztosítsuk. A túlzottan besűrűsödött lombkoronájú diófa termőképessége jelentősen csökken.

A diófa fenntartó metszését augusztus végén, szeptember elején végezzük el, ilyenkor alacsony a gyökérnyomás, a metszés során ejtett sebfelületek könnyebben gyógyulnak.

Tavasszal a legmagasabb a gyökérnyomás, a diófák ilyenkor „könnyeznek”, a sebek nehezen gyógyulnak, ezért tavasszal semmiképp se metsszük őket.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Megyeri Szabolcs Kertésze, Bálint Gazda

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert