dió
dió

Kép forrása: Pixabay.com

A dió (Juglans regia) akár 30 méteres magasságot is elérő fa, melyet értékes, ízletes terméséért érdemes ültetnünk. Levélzetét szárnyalt, világoszöld színű levelek alkotják. Tavasszal zöld színű virágokat hoz, ősszel pedig finom termést.

Mivel nagytermetű fa, és lombkoronája is hatalmas, ezért inkább csak nagyobb kertekbe való, annál is inkább, mert alatta, nem igen él meg más növény.

A közönséges dió fény és melegigényes, valamint átlagos vízigényű növény. A fiatal dió fagyérzékeny. Ültetési helyéül világos, napos helyet válasszunk. Jól gondoljuk át, hova ültetjük, mivel az átültetést rosszul viseli.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, mélyrétegű, mérsékelten nedves talajokat kedveli. Gyökerével mélyen hatol a talajba.

A nyári tartósan száraz, csapadékban szegény időszakok csökkenthetik a termés mennyiségét és ronthatják a minőségét, ezért ilyenkor ne feledkezzünk el az öntözésről.

Kártevők közül a dióburok-fúrólégy, az almamoly, a szövőlepkék és a levéltetvek okozhatnak gondot. Betegségek közül a baktériumos levél- és termésfoltosság, a nektriás ág-rák és a gnomóniás levélfoltosság említhető meg. 

A diófáról sokan úgy tartják, hogy nem szükséges metszeni, ez azonban nincs így, a diófa esetében is számolnunk kell ültetéskori metszéssel, koronaalakító metszéssel és fenntartó metszéssel is.

A diófa metszését az alábbi bejegyzésben ismertetjük részletesen: A diófa metszése – Útmutató

A diófa ültetése

dió

Kép forrása: Pixabay.com

A dió ültetése tavasszal a jó idő beköszöntével, valamint ősszel a szokásos gyümölcsfa telepítési időben is történhet. Nagyobb ültetvényeknél a téli telepítés is szóba jöhet, ez előnyökkel és kockázatokkal is jár, ezért kiskertben nem érdemes kísérletezni vele.

A diófa ültetése előtt gondoljuk át, hova szeretnénk ültetni a diófát, mivel helyigénye nagy, az átültetést rosszul viseli, fiatalon pedig fagyérzékeny, ezért nem szabad elhamarkodottan döntetünk.

Az akác és a dió, hasonló fagyérzékenységű, ezért, ha a környék kertjeiben vannak akácfák, akkor érdemes megnézni, hogy ezek a példányok szenvedtek-e fagykárt. Ha igen, és hasonló fekvésbe vannak ültetve, mint, amit a diófánk számára kinéztünk, akkor jó eséllyel a diót is károsítja majd a fagy.

Ha megtaláltuk az ideális helyet, készítsük elő az ültető gödröt. A gödör aljába helyezzünk egy vastag réteg komposztot vagy szerves trágyát, erre kerüljön egy kevés föld, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyag réteggel.

dió

Kép forrása: Pixabay.com

Diófát szabadgyökerű, földlabdás és konténeres kiszerelésben is vásárolhatunk. A szabadgyökerű dió csemetét érdemes az ültetés előtt 1 nappal vízbe áztatni, így elegendő nedvességet tud felvenni és az ültetés után elkezdheti a hajszálgyökerek nevelését.

A sérült, elszáradt gyökérdarabokat metsszük le, egyéb gyökérmetszésre nincs szükség. Az ültetési mélységet szabadgyökerű csemete esetében, az oltás helye mutatja. A gyökereket egyenletesen osszuk el a gödörben, majd pedig temessük be a gödröt. A csemete hajszálgyökereinek eltépődését megelőzendő, kupacoljuk fel a fa tövét.

Konténeres diófa esetében elég csak finom ütögetéssel, rázással kiemelni a növényt a konténerből, ezt követően behelyezhető a gödörbe. A csemete földjének felszíne legyen egy síkban a környező föld felszínével, amikor a gödörbe állítjuk.

A földlabdás diófák gyökérzete jutazsákba van csomagolva, ez biológiailag lebomló, természetes anyag, ezzel együtt ültetjük el a fát. A teljes földlabda kerüljön a talajszint alá, de túlságosan mélyre nem kell süllyeszteni.

Bármilyen kiszerelésű diófa csemetét ültettünk, nagyon fontos az ültetés utáni alapos beöntözés, amelyet az ültetés követő hetekben többször is meg kell ismételni.

Ha az őszi ültetési időpont mellett döntöttünk, ne feledkezzünk el a diófa csemete téli fagyvédelméről sem. A fa törzsét vonjuk körbe nádszövettel, valamint felkupacolással védjük a téli fagyoktól.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert