díszcsalán

A díszcsalán (Plectranthus scutellarioides) bemutatása, gondozása

díszcsalán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Filo gèn’

A díszcsaláncoleus, virágcsalán vagy mozaikvirág (Plectranthus scutellarioides) közepes termetű, balkonládába, dézsában, vegyes virágágyásba és ágyások szegélyeként is ültethető leveleivel díszítő dísznövény.

Dús levélzetét, fogazott szélű, szív alakú, kissé durva tapintású mintás levelek alkotják. Számos különféle levélszínű és mintájú hibriddel találkozhatunk a kertészetek kínálatában.

Ültetési helyéül védett, napos vagy világos, esetleg félárnyékos helyet válasszunk. Talajok közül legjobban, a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokat szereti.

Főleg a meleg és száraz időszakokban figyeljünk oda a rendszeres öntözésre, egyéb időszakokban elég csak mérsékelten öntözni.

Bokrosabb növekedést érhetünk el, ha a fiatal növények hajtáscsúcsait lecsipkedjük. Fagyérzékeny növény, de világos, hűvös fagymentes helyen átteleltethető.

A díszcsalán szaporítása magvetéssel és dugványozással

díszcsalán

Kép forrása: Pixabay.com

A díszcsalánt magról és dugványozással lehet szaporítani, utóbbival igazán egyszerűen megsokszorozhatjuk díszcsalán gyűjteményünket. Dugványai vízben és földben is gyökereztethetők. A palántákat a fagyveszély elmúltával, május második felében ültessük ki a szabadba.

A díszcsalán dugványozása

A díszcsalán dugványozásához vágjunk le egészséges, 10-15 cm-es hajtásokat, és szabadítsuk meg őket, alsó leveleiktől. Állítsuk a hajtásokat vízbe, a gyökerek nagyon hamar, néhány nap múlva már látszanak. A már gyökeres dugványokat ültessük el cserépbe, és neveljük tovább.

Földben szintén meggyökereztethetjük a hajtásokat, ehhez töltsük meg a cserepeket földdel, dugjuk bele a dugványokat, és biztosítsunk párás környezetet.

A díszcsalán magvetése

A díszcsalán magról is lehet szaporítani, ehhez márciusban cserépbe vessük el a magjait. Az ilyenkor vetett díszcsalánt, májusban a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni. A magokat az előzőleg megnedvesített földre kell szórni, csak vékony réteg föld kerüljön rájuk.

Megfelelő páratartalom és világos, kellemesen meleg környezet kell a csírázáshoz. A páratartalmat üveglappal biztosíthatjuk. A palántákat később egyesével szét kell ültetni, ezután pedig a szabadba kerülhetnek.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Filo gèn’; Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények