díszcsalán
díszcsalán

Kép forrása: Pixabay.com

A díszcsalán vegyes virágágyásokba, ágyások szegélyeként, balkonládába és dézsába is ültethető, leveleivel díszítő dísznövény. Számos különféle levélszínű és mintájú hibrid áll rendelkezésre, ebből az egyszerűen nevelhető növényből.

Szaporítani magról és dugványozással lehet, utóbbival igazán egyszerűen megsokszorozhatjuk díszcsalán gyűjteményünket. Dugványai vízben és földben is gyökereztethetők. A palántákat a fagyveszély elmúltával, május második felében ültessük ki a szabadba.

A díszcsalán dugványozása

A díszcsalán dugványozásához vágjunk le egészséges, 10-15 cm-es hajtásokat, és szabadítsuk meg őket, alsó leveleiktől. Állítsuk a hajtásokat vízbe, a gyökerek nagyon hamar, néhány nap múlva már látszanak. A már gyökeres dugványokat ültessük el cserépbe, és neveljük tovább.

Földben szintén meggyökereztethetjük a hajtásokat, ehhez töltsük meg a cserepeket földdel, dugjuk bele a dugványokat, és biztosítsunk párás környezetet.

A díszcsalán magvetése

A díszcsalán magról is lehet szaporítani, ehhez márciusban cserépbe vessük el a magjait. Az ilyenkor vetett díszcsalánt, májusban a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni. A magokat az előzőleg megnedvesített földre kell szórni, csak vékony réteg föld kerüljön rájuk.

Megfelelő páratartalom és világos, kellemesen meleg környezet kell a csírázáshoz. A páratartalmat üveglappal biztosíthatjuk. A palántákat később egyesével szét kell ültetni, ezután pedig a szabadba kerülhetnek.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert