díszribiszke

A díszribiszke, vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum) bemutatása, gondozása

díszribiszke

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Pink Cascades

A díszribiszke vagy vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum) kb. 3 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely Észak-Amerika nyugati partvidékén őshonos.

Felálló ágrendszerű, fagytűrő cserje, mely főként rózsaszín, kárminpiros ritkábban fehér vagy rózsaszín árnyalatú virágfüzéreivel díszít tavasszal.

Levélzetét tenyeresen összetett, ötkaréjú, erősen erezett levelek alkotják, melyek ősszel bronzos, bordós árnyalatban játszanak. Nyárra időnként ehető, de nem túl ízletes sötétkék termést is hoz.

A díszribiszke napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, üde, savas vagy semleges kémhatású talajba ültetve fejlődik legszebben. Rendszeres öntözést igényel, földjét tartsuk mindig kissé nyirkosan.

A sérült és elhalt ágakat kora nyáron lehet metszéssel eltávolítani. Ha szeretnénk ritkítani, az idősebb ágak közül akár minden harmadikat visszavághatjuk a talajszintig. Betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a levéltetvek károsíthatják. Szaporítani dugványozással és oltással is lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Pink Cascades

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék