dúsvirágú madárbirs

A dúsvirágú madárbirs (Cotoneaster multiflorus) bemutatása, gondozása

dúsvirágú madárbirs

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sten Porse

A dúsvirágú madárbirs (Cotoneaster multiflorus) kb. 3-4 méteres maximális magasságot és szélességet elérő lombhullató cserje, mely nemcsak terméseivel, hanem virágaival is kertünk dísze lehet. 

A növény levélzetét kicsi, tojásdad alakú sötétzöld levelek alkotják, sűrűn borítják az ívesen hajló hajtásokat. Hófehér visszafogott illatú virágai jellemzően a tavasz második felében nyílnak.

Augusztusban kezdenek kifejlődni mutatós termései melyek, bíbor lila és vöröses színben játszanak, a madarak számára is kedvelt csemegék.

A dúsvirágú madárbirs napos, világos, esetleg félárnyékos helyre is ültethető viszonylag kevés gondoskodást igénylő cserje. Talajjal szemben nincsenek igazán különleges igényei, túlságosan kötött talajba ne ültessük, mert gyökérrothadást eredményezhet.

Az idősebb példányok jó szárazságtűrő képességgel rendelkeznek, a fiatal növények rendszeres öntözést igényel. Metszeni nem szükséges, elég csak a beteg és elhalt hajtásokat levágni.

Kártevők általában nem károsítják, a tűzelhalás időnként megtámadhatja. Szaporítani dugványozással, valamint magról is lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Sten Porse

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék