ligustrum vulgare

Cikkünkben 3 fagyal (Ligustrum) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) bemutatása, gondozása

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare), főként alakítható sövénynövényként ültethető, kimondottan népszerű lombhullató cserje. Ágrendszere, valamint dús lombozata, tömött falat alkot. Lombozatát kerekded, sötétzöld színű levelek alkotják, melyek ősszel rozsdabarna színben játszanak.

ligustrum vulgare

Kép forrása: Pixabay.com

Tavasz végén, valamint a nyár első felében kimondottan díszes, hófehér bugavirágzatot hoz, ősszel pedig fekete termést. A közönséges fagyal minden része, így télen is díszítő termése is enyhén mérgező.

ligustrum vulgare

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges fagyal, ellenálló, egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos, és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Elviseli a kedvezőtlen városi környezetet, valamint a szárazságot is jól tűri.

A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő legyen. Metszeni csak akkor szükséges, ha szabályos, nyírt sövényt szeretnénk belőle nevelni.

ligustrum vulgare

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Radio Tonreg

Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny, de néha károsíthatja tripsz és levéltetű, valamint a levélfoltosodás. Szaporítani fás vagy félfás dugvánnyal, esetleg hidegágyba való magvetéssel lehet.

2. Tompalevelű fagyal (Ligustrum obtusifolium ‘Regelianum’) bemutatása, gondozása

Ligustrum obtusifolium var. regelianum

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salicyna

A tompalevelű fagyal (Ligustrum obtusifolium ‘Regelianum’) Japán területén őshonos, kb. 1,5 méteres magasságot elérő gyors növekedésű cserje, mely dús levélzetével, valamint fehér virágaival díszít. Levélzetét sötétzöld, hosszúkás, kerekded levelek alkotják.

Fehér, bugákban nyíló virágait a nyár első felében csodálhatjuk meg, később sötétkék, gömb alakú termést is hoz. Alkalmas nyírott sövény nevelésére, valamint szoliterként is jól mutat.

A tompalevelű fagyal viszonylag egyszerűen gondozható, a városi klímát is elviselő növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatunk.

A talaj típusára nem kényes, átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik, a lényeg, hogy jó vízáteresztő képességű talajba ültessük.

Fiatal korában, valamint tartósan száraz, meleg időszakokban meghálálja az öntözést.

3. Télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium) bemutatása, gondozása

télizöld fagyal

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A télizöld fagyal vagy széleslevelű fagyal (Ligustrum ovalifolium) legalább, annyira kedvelt és ismert sövénynövényünk, mint a puszpáng, azonban, az előbbinél valamivel több munkát igényel sövénnyé nevelése.

Mutatós növény, amely ideális esetben tél végéig is megőrzi, kicsi fényes, kerekded, kissé elhegyesedő levelekből álló lombozatát, nyár elején, pedig helyes fehér virágokkal, később termésekkel örvendeztet meg minket. A fagyal, a buxushoz hasonlóan mérgező!

télizöld fagyal

Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: RaffiKojian

Gyors növekedésű cserje, amelynek szerteágazó, sűrű ágrendszerét évente több metszéssel lehet csak megzabolázni, ezért ha sövényt szeretnénk nevelni belőle, ne sajnáljuk, vágjuk vissza kb. 30 cm-es magasságig, az egymástól 40 cm-re ültetett fiatal növényeket.

Vízigénye, első két évében a legnagyobb, ilyenkor hetente adjunk neki vizet, addig, míg a hőmérséklet nem szökik 10fok alá. Szaporítása dugványozással, félfás, és fás dugványozással történhet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Radio Tonreg; Wikipédia / Szerző: Salicyna; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: RaffiKojian

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék