fagyöngy

A fagyöngy bemutatása és hatóanyagai

fagyöngy

Kép forrása: Pixabay.com

A fagyöngy Európa, Észak-Afrika és Észak-Ázsia területén is előforduló örökzöld, mely élősködő életmódot folytat. Az ősz végén, és télen a már kopasz fák koronájában gyakran látható, a gömbformát alkotó növény. Hatóanyagai miatt, számos gyógytermék alapanyaga.

A fagyöngy sokféle hasznos hatóanyagot tartalmaz, melyek közül az alábbiak a legfontosabbak flavonoidok, kávésav, szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin. Termése poliszaharidokat is tartalmaz.

A hatóanyagok közül a viszkotoxin és a lektin nagyobb mennyiségben mérgező hatású, ezért a fagyöngyöt tartalmazó készítményeket, csak a javasolt mennyiségben szabad fogyasztani.

A fagyöngy gyűjtése

Mivel a fák lombkoronájában él, ezért gyűjtése nehéz, ha mégis gyűjtenénk, akkor novembertől-januárig érdemes a fél centinél vékonyabb ágakat, és leveleket.

A gyűjtés után, meg kell tisztítani a bogyóktól, ezt követően pedig, darabolni és szárítani. A szárításhoz és tároláshoz, jól szellőző helyet keressünk, mivel könnyen penészesedik.

A fagyöngy felhasználása

A fagyöngy rengeteg gyógytermék alkotóeleme, emellett tea készítésére is alkalmas. Nagyon fontos hogy a fagyöngyből forró teát nem szabad főzni, helyette hideg vízben kell áztatni 12 órán át.

Különleges felhasználási formája a gyógybor, melyhez egy liter borban másfél hétig áztatunk fagyöngyöt. Összezúzott bogyójából és leveléből, borogatást készíthetünk visszér, érszűkület és ízületi fájdalom kezelésére.

A fagyöngy gyógyhatása

A fagyöngy legismertebb gyógyhatása a magas vérnyomás csökkentése, és a szívritmus szabályozása. Tovább kezelhető vele az érelmeszesedés, visszér, fülzúgás is. Javítja a koncentrálóképességet, és az epilepsziás rohamok megelőzésében is jeleskedik.

A gyógyászat asztma és köhögés kezelésére is használja. Cukorbetegek számára is javasolható fagyöngy tartalmú készítmény fogyasztása, bár azt tudni kell, hogy csak kis mértékben csökkenti a vércukor szintet. Erősíti a méh izomzatát, emiatt növeli a fogamzás esélyét is.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik