fahéj

A fahéj bemutatása

fahéj

Kép forrása: Pixabay.com

A fahéj a fahéjfa és kasszia kérgéből készül, melyek Srí Lanka területén és a Szunda-szigeteken őshonos növények. Három fahéj fajtát különböztetünk meg, ezek a kínai, a ceyloni és a malabári fahéj. A fahéj készítése során először lehántják a kérget, ezt követően egy napig szárítják, majd engedik szabadon érlelődni.

Ezután a külső réteget eltávolítják, a kiszáradt belső kérget pedig feltekerik fahéjrúddá. A kassziából készített fahéj, a teljes kéregből készül.

A fahéj felhasználása

A fahéj remek fűszer, őrölve és fahéjrúdként ízesíthetünk vele süteményeket, desszerteket, kompótokat akár húsételeket is, mint ahogy azt Közel-Keleten is teszik.

Indiában egyes curry keverékek alapanyagául is szolgál. A fahéj, és a fahéj illat szinte elválaszthatatlan a karácsonytól, és kihagyhatatlan a forralt borból is.

Teakeverékekben gyakori összetevő, illóolajként kifejezetten népszerű. Illóolaja párologtatáshoz, inhaláláshoz, szauna szeánszokhoz, fürdővízhez, és masszázsolaj készítéséhez is kitűnő.

A fahéj gyógyhatásai

Illóolaja párologtatva pozitívan hat a hangulatra, emellett az olaj antivirális és gombaölő hatással is bír. Gyomorerősítőként, és az emésztés javítására teakeverékben fogyasztható. Gyulladáscsökkentő hatása, a szájüreg, és a fogíny gyulladása esetén jelent gyógyírt.

Fokozza az inzulin hatékonyságát, ehhez egyes kutatások szerint, már napi 2gramm fahéj elfogyasztása is elegendő. A szív és érrendszerre szintén jó hatással van. A vérkeringést és a zsírégetést is serkenti, ezért a narancsbőr elleni harcban is segítségünkre lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik