kúszó fajdbogyó

Ebben a bejegyzésben 2 fajdbogyó (Gaultheria) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) bemutatása, gondozása

A kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) alacsony termetű, rizómákkal terjedő, gömbölyded formájú, heverő szárú örökzöld törpecserje, mely leveleivel, virágaival, valamint terméseivel egyaránt díszít.

kúszó fajdbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Levélzetét aromás illatú, kicsi, bőrszerű levelek alkotják, melyek télen kissé elszíneződnek, pirosas árnyalatot kapnak. Nyáron nyílnak kicsi, harang alakú világos rózsaszín vagy fehér virágai. Ezt követően fejlődnek ki ősszel, piros színű, fényes felületű bogyós termései, melyek télen is díszítenek.

A kúszó fajdbogyó félárnyékos vagy árnyékos helyen, savanyú, tőzeges talajba ültetve fejlődik szépen. Világosabb helyre is ültethető, ilyen helyen több termést hoz, azonban vízigénye is magasabb lesz.

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny. Szaporítani dugványozással és magról lehet.

2. Mirtuszhanga (Gaultheria mucronata) bemutatása, gondozása

mirtuszhanga

Kép forrása: Flickr / Szerző: Julio Martinich / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A mirtuszhanga (Gaultheria mucronata) Argentínában és Chilében őshonos örökzöld cserje mely a hangafélékkel áll rokonságban.

A tőzegmirtusz és tűzföldi mirtuszhanga néven is ismert növény, nagyon érdekes külsejű, fő díszét ősszel megjelenő bogyós termései jelentik.

A növény érdekessége, hogy a hímivarú példányok, csak virágokat hoznak, bogyós termést a kertészetekben kapható nőivarú egyedek nevelnek. Harang alakú virágai tavasz végén valamint a nyár első felében nyílnak.

A növény levélzetét apró, fényes, kissé szúrós levelek alkotják, melyek jó hátteréül szolgálnak a rózsaszín, fehér vagy mályvaszínű gömbölyű és fényes bogyóknak.

A mirtuszhanga félárnyékos helyen, savas talajba ültetve fejlődik szépen. Világosabb, akár napos helyre is ültethető, de ekkor figyelni kell a rendszeres öntözésre, földje legyen mindig kissé nyirkos.

Az öntözéshez lágy vizet pl. esővizet használjunk. Nyáron lehetőség szerint ne tartsuk tűző napos helyen. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Julio Martinich / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek